El Govern ha minimitzat l'acord de Junts amb el PSOE, assolit aquest dimecres a l'últim minut per salvar els decrets llei del govern espanyol. Ha sigut la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, qui aquest dijous en una atenció als mitjans des de Palau ha negat que el pacte representi "cap traspàs" de competències a la Generalitat. De fet, ha qualificat l'acord de "compromís difús" i sense "cap concreció". "Es donen grans titulars, però el que és rellevant és arribar a acords concrets", ha reblat Vilagrà.

Què suposa l'acord Junts-PSOE per a la delegació de competències d'immigració?

Davant d'aquesta manca de concreció que retreu la consellera, el Govern ha exigit a La Moncloa conèixer els detalls i la lletra petita de l'acord tancat amb Junts —com ja ha reclamat al matí la diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà—. Vilagrà ha contactat aquest dijous amb el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, per demanar-li per escrit informació concreta sobre el pacte. Bolaños ha respost amb el seu compromís a informar-la, sense haver-li donat de moment més detalls.

Sense malestar per l'acord

Si bé s'ha minimitzat l'acord, fonts del Govern han assegurat que no hi ha malestar al respecte perquè l'objectiu de l'executiu català és assumir totes les competències a Catalunya —com ja es demostra en acords com el del traspàs de Rodalies o de l'Ingrés Mínim Vital, apunten—. Això sí, les mateixes fonts recorden al govern espanyol que és la Generalitat qui haurà de gestionar el traspàs de competències migratòries i que és per això que han de rebre tota la informació al respecte. "Exigim saber què s'ha pactat, perquè amb qui haurà de pactar la lletra petita és amb qui governa a Catalunya", han avisat des de Palau.

"Com a Govern, tornem a dir que benvinguts Junts a la negociació", ha afegit Vilagrà, que ha reiterat que aquesta negociació s'ha de produir de govern a govern. També ha recordat que la Generalitat ja ha exigit "sempre" més competències i recursos, deixant que "qualsevol nova competència és benvinguda". "Treballarem com sempre pel bé de la ciutadania. Res més a afegir", ha conclòs. Per la seva banda, Bolaños ha aclarit al matí que la delegació de les competències serà plenament constitucional i que caldrà acabar de perfilar-lo al Congrés dels Diputats. A més, ha confirmat que s'ha posat en contacte amb l'executiu català per "veure quin és l'abast del que hem pactat". La transferència es plasmarà en una llei orgànica i es farà efectiva a través de l'article 150.2 de la Constitució, segons ha afegit la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero.

 

Per altra banda, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras ha publicat un missatge a la xarxa social X en el que ha advertit sobre els riscos que, segons ell, comporta "abraçar els discursos de l'extrema dreta que criminalitzen les persones migrants", ja que "lluny de resoldre les situacions de pobresa i exclusió, posa en risc la cohesió social, un país compartit amb tothom que hi viu i la seva incorporació al projecte nacional". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!