ERC ha parlat sobre els acords entre Junts i el PSOE pels decrets aprovats aquest dimecres, i els ha qualificat "d'enunciat". En una entrevista aquest dijous a Els Matins de TV3, la número 2 al Congrés, Teresa Jordà ha advertit als de Puigdemont que darrere "hi ha molta lletra petita". En aquest sentit, ha afirmat que "no estem a P1 de negociar amb el PSOE". Jordà ha apuntat que "algunes de les coses" acordades, els republicans ja ho havien parlat amb els socialistes. "El Govern del país ha de dir la seva, hi ha moltes hores de feina", ha assenyalat sobre qüestions com el traspàs de la gestió de les competències en immigració. Jordà ha reivindicat que ERC ha negociat "fets" com ara el traspàs de l'ingrés mínim vital, que cada comunitat autònoma el podrà gestionar si ho demana. Jordà ha afirmat que l'objectiu d'ERC és la "defensa de Catalunya", però ha manifestat les seves reticències amb els socialistes, "hem de tenir en compte que qui tenim davant és el PSOE". 

Més negociació

Jordà ha assegurat que "segur que es podria haver negociat més, però nosaltres estem molt orgullosos del que hem acordat", ha sentenciat. En aquest sentit, ha afirmat que la seva formació ho vol tot per a Catalunya, però ha mostrat la seva conformitat amb el que s'ha pactat, com l'ingrés mínim vital, un punt negociat per ERC. També ha mostrat dubtes sobre la proposta de sancionar o premiar les empreses que van marxar de Catalunya durant el procés. Ha afirmat que és un "titular", "parlar per parlar", ha apuntat. "Com ho aterrem? Al final és soroll", ha refermat. En la mateixa línia que Junts per Catalunya, ERC ha advertit que el PSOE ha d’aprendre que això no és tan fàcil, que ningú està al seu servei. "Han de prendre bona nota, perquè si no tindrem ensurts seguidament", ha sentenciat. 

Aprovació dels decrets llei

El Congrés va aprovar el decret anticrisi de l'executiu espanyol per 172 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB, BNG i CC), 171 en contra (PP, Vox i UPN), i l'abstenció de Junts, fet que permetrà prorrogar mesures com la rebaixa de l'IVA al 0% per a aliments bàsics, les ajudes al transport públic i els descomptes a la factura de la llum per a consumidors vulnerables. L'aprovació es va produir per un sol vot de diferència i en segona volta, perquè prèviament l'abstenció de Junts i l'error del vicepresident primer del Congrés, Gerardo Pisarello, havien provocat un empat a 171 vots. Junts es va abstenir fruit d'un acord que implica la cessió de la gestió de les competències en immigració i un IVA del 0% per a l'oli, entre altres.

El decret, 8/2023 de mesures anticrisi manté fins al juny la rebaixa de l'IVA al 0% per a aliments bàsics i fins al 5% per a la pasta. També el descompte de la factura de la llum del 65% per a consumidors vulnerables i del 80% per a vulnerables severs. També prorroga l'augment de la tarifa regulada de gas i situa l'IVA de l'electricitat al 10%. A més, estableix la gratuïtat dels viatges a Rodalies, Mitjana Distància i línies d'autobús estatals i prorroga la bonificació del 30% de la tarifa de bitllets urbans i interurbans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!