El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres la convalidació del decret que inclou la rebaixa de l'IVA a aliments bàsics, els ajuts al transport i la pujada de les pensions per l'IPC per 172 vots a favor, 171 en contra i 7 abstencions. Els vots a favor han estat del PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu, Podemos, BNG i Coalició Canària. En contra han votat PP, Vox i UPN mentre que Junts s'ha abstingut.

Aquesta votació s'ha hagut de repetir perquè primer s'ha produït un empat a 171 vots, a causa que el diputat de Sumar Gerardo Pisarello no havia ratificat el seu vot telemàtic. En aquesta situació, l'article 88 del Reglament del Congrés diu en el seu primer punt que se'n realitzarà una segona i, si persistís, se suspendrà la votació durant el termini que estimi raonable la presidència del Congrés.

Tanmateix, durant la segona votació, que ha estat a viva veu perquè així ho han demanat PP i Vox, ja s'han emès els 350 vots, dels quals 172 eren a favor, 171 en contra i les set abstencions de Junts.

Pròrroga de l'IVA reduït en aliments bàsics

Amb aquest paquet normatiu, entre molts altres punts, es prorroga l'IVA reduït en aliments bàsics, pastes i olis i es modifica aquest mateix impost a les factures de llum i gas natural, que passen d'un 5% a un 10%, davant el 21% original d'abans de la crisi energètica. També s'inclou la gratuïtat de Rodalies i la rebaixa del 50% en el transport autonòmic.

Així mateix, també s'ha donat llum verda a la pujada de les pensions de 2024 per a més de 9 milions de pensionistes i es regula l'augment del 6,9% de l'ingrés mínim vital (IMV) per a aquest 2024.

Finalment, l'impost a la banca continua al paquet de mesures anticrisi per a aquest any, un impost temporal que grava al 4,8% els interessos i comissions de totes les entitats que facturessin més de 800 milions el 2019. L'impost a les energètiques també continua en vigor.

Mesures fiscals de 2.500 milions

El govern espanyol estima que les diferents mesures fiscals suposen una pèrdua recaptatòria de 2.499 milions d'euros. El gruix d'aquesta pèrdua recaptatòria ve dels tipus d'IVA que s'aplicaran sobre determinats subministraments d'electricitat i gas natural, en aliments bàsics, pastes i olis i els límits per a l'aplicació del règim especial simplificat i del règim especial d'agricultura, ramaderia i pesca. En concret, estima que el nou IVA sobre aquests productes i serveis suposarà una minva recaptatòria de 1.892 milions d'euros.

Per la seva banda, la pròrroga de l'aplicació de l'IVA reduït de gravamen del 5% als olis comestibles i les pastes alimentàries durant el primer semestre de 2024 podria portar una pèrdua recaptatòria de 110 milions d'euros. L'aplicació del 0% de l'IVA en el primer semestre de 2024 als aliments bàsics, una mesura que també es prorroga, podria induir, segons els càlculs de l'executiu, una minva recaptatòria de 734 milions d'euros.