Mentre al Senat es vivia una jornada d'infart aquest dijous, també a Madrid, la consellera de Territori, Ester Capella s'ha reunit amb el nou ministre de Transports, Óscar Puente, per avançar en el traspàs integral de Rodalies que formava part de l'acord d'investidura entre Esquerra Republicana i el PSOE. Segons la titular de la conselleria la reunió ha estat satisfactòria ja que permet la posada en marxa d'aquest traspàs, dos mesos després del pacte, amb un acord perquè durant la primera setmana de febrer es constitueixi la comissió política entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol per "començar a fer-lo efectiu". "Això va de debò", ha remarcat la consellera.

Tal com ha detallat Capella, en aquesta comissió és crearan al seu torn comissions executives de les quals es derivaran els grups de treball que siguin necessaris per al traspàs i que han de pivotar "sobre la prestació de servei, la constitució de l'empresa pública, les infrastructures i el finançament". Amb tot, més enllà de la creació de la comissió política durant la primera setmana de febrer, Capella no ha volgut fixar més dates al calendari pel traspàs de Rodalies: "Aquest mes de febrer es posarà en marxa el traspàs. A partir d'aquí es podrà veure tot el desplegable per fer-lo efectiu", ha resumit Capella que ha celebrat que s'està avançant "molt bé" i ha descrit la reunió amb Puente com a "profitosa". 

Compromís entre Sánchez i Aragonès 

La consellera de Territori ha fet referència també a la reunió entre el president Pere Aragonès i el president del govern espanyol Pedro Sánchez el passat mes de desembre on, entre altres temes, també es va tractar el traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE. D'aquella trobada en va sortir el compromís que la comissió Generalitat-Estat es constituiria durant el primer trimestre d'aquest 2023 i finalment la data escollida ha estat la primera setmana de febrer. A més, en la reunió entre presidents també es va acordar que els pressupostos generals de l'Estat incloguessin una dotació inicial de 600 milions d'euros. Pocs dies després que Puente, exalcalde de Valladolid, fos nomenat ministre de Transports, Capella ja es va adreçar a ell a través d'una carta per demanar-li una reunió de treball de forma urgent per desencallar el traspàs de Rodalies, entre altres afers. Va fer el mateix amb la nova ministra d'Habitatge, l'exportaveu del govern espanyol Isabel Rodríguez, amb qui es trobarà aquest dijous també a Madrid. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!