Esquerra Republicana ha reivindicat la negociació amb el PSOE del traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat i d'altres mesures socials que s'incloïen en els dos decrets aprovats aquest dimecres al Congrés dels Diputats. En un comunicat, el partit ha detallat que l'assumpció de competències de l'IMV suposarà que part dels recursos que la Generalitat destina a la Renda Garantida Ciutadana passaran a estar a càrrec de l'Estat. "Catalunya guanya un nou espai de sobirania que, a més, significarà que s’alliberin 200 milions per a les finances de la Generalitat que es podran destinar a polítiques socials, entre elles les de suport als infants i a les famílies", ha afirmat el partit. 

També ha posat èmfasi en l'aprovació de diverses mesures anticrisi, com ara la gratuïtat dels abonaments de transport de Renfe per a usuaris habituals i la bonificació de bitllets urbans i interurbans; la pròrroga de la prohibició d'acomiadaments per causes com l'increment del preu de l'energia o la guerra d'Ucraïna i la suspensió de desnonaments de persones vulnerables. També s'ha validat la revalorització de les prestacions de la Seguretat Social al 3,8%, corresponent a l'increment de l'IPC, i de les pensions mínimes, no contributives i l'IMV al 6,9%, i s'ha introduït la cotització dels estudiants en pràctiques. Finalment, ERC també celebra que "Catalunya podrà invertir i executar en infraestructures ferroviàries per tot allò que l'Estat, tot i tenir pressupostat, no executa". 

Els convenis autonòmics no prevaldran sobre els estatals

Tanmateix, algunes mesures que els republicans defensaven, s'han quedat en el tinter, ja que Podemos ha tombat un dels tres decrets que es debatia aquest dimecres. Així, no s'ha aprovat l'ampliació del subsidi d'atur a menors de 45 anys que no hagin cotitzat prou per accedir a la prestació contributiva, l'augment del subsidi per als menors de 52 anys, i la possibilitat de compaginar aquesta ajuda amb feines temporals i a temps parcial. També ha decaigut la modificació de l'Estatut dels Treballadors per establir que els convenis col·lectius autonòmics prevalguin sobre els estatals en cas que siguin més beneficiosos per als treballadors pel que fa a la contractació, el règim disciplinari o la mobilitat geogràfica. Finalment, tampoc s'ha aprovat la universalització del permís de lactància fins als 28 dies. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!