El govern espanyol reduirà l'IVA de la factura de la llum del 21% al 10%. La mesura s'aprovarà en el Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà dijous vinent i que ha de posar fi a l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior. 

La mesura tindrà caràcter permanent per als consumidors domèstics amb una potència contractada de fins a sis quilowatts. També afectarà pimes amb una potència contractada inferior als quinze quilowatts, segons detalla l'ACN. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va avançar que el Ministeri d'Hisenda ho estava analitzant, entre altres possibles rebaixes d'elements fiscals.

Preus de rècord

D'aquesta manera es busca donar resposta a l'augment de la factura de l'electricitat, que aquest mes podia convertir-se en la segona més cara de la història segons l'organització de consumidors Facua. De fet, dimecres 16 el preu del kilowatt hora va arribar als 94,63 euros, una xifra pràcticament calcada a la que es va arribar durant el temporal Filomena del 8 de gener passat.

A més, segons aquesta organització de consumidors, tenint en compte els 15 primers dies de juny, el preu de la llum s'ha incrementat, de mitjana, un 45,4% respecte al mateix període de l'exercici anterior. Segons recull Facua, la factura del maig passat també es va assolir un màxim històric, amb 82,13 euros de mitjana pel kilowatt hora.

Nou sistema tarifari

El nou sistema tarifari que ha començat a aplicar-se aquest mes de juny ha provocat uns augments dràstics del preu, ja que el preu del kilowatt hora comsumit pot arribar a triplicar-se respecte als preus anteriors a la regulació. Sobretot, l'increment es nota en els horaris de més demanada.

Els augments s'apliquen tenint en compte distintes franges horàries. Per exemple, durant les nits i els caps de setmana els horaris són més econòmics, així com els dilluns i divendres al matí. En canvi, els preus es disparen de 10-14h i de 18-22h entre setmana. La tercera opció, un preu intermig, que va de 8-10h, de 14-18h i de 22-00h.

Davant aquesta situació, Ione Belarra, ministra de Drets Socials, ja apuntava fa uns dies que l'executiu espanyol hauria de rectificar. "Després d'escoltar a la gent, si una cosa s'ha fet malament, un govern progressista ha de rectificar". Concretament proposava avançar l'hora vall entre setmana perquè aquesta comenci a les 22h i no a mitjanit.