El preu de la factura de la llum bat un nou rècord. Aquest juny va camí a convertir-se en el més car de la història i demà el preu del megawatt hora serà de 94,63 euros, una xifra pràcticament calcada a la que es va arribar durant el temporal Filomena del 8 de gener passat (94,99 euros per MWh), segons les últimes dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Dilluns es va assolir el preu més alt del megawatt hora va arribar al seu màxim històric des de la implementació del nou sistema de tarifació, que inclou peatges horaris al consum d'energia. Des d'aleshores el preu de l'electricitat s'ha mantingut a l'alça. Donada aquesta situació, l'associació de consumidors Facua reclama un canvi en el nou sistema de preus, en vigor des de l'1 de juny, destacant que la pujada de la tarifa "perjudica especialment a les economies més desafavorides".

Increment de preus al juny

Si es tenen en compte els 15 primers dies de juny, el preu de la llum s'ha incrementat, de mitjana, un 45,4% respecte al mateix període de l'exercici anterior. Per altra banda, Facua recorda que la factura del maig passat també es va assolir un màxim històric, amb 82,13 euros de mitjana pel megawatt hora.

Segons un estudi publicat aquest dimarts per Facua, els consumidors que tinguin contractada la tarifa semirregulada (PVPC) acabaran pagant 88,11 euros de llum aquest mes de juny, el que suposaria un increment interanual de 27,53 euros. Es tractaria de la segona factura més cara de tota la història, superada únicament pels 88,66 euros que es van registrar durant els primers mesos de 2012.

Facua reclama a Govern solucions davant "els brutals increments tarifaris que continuen aplicant les elèctriques" i un canvi en el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l'1 de juny. Asseguren que el nou sistema de tarifació representa per si sol un increment en el preu de l'energia consumida per un altíssim percentatge de consumidors i perjudica especialment a les economies més desfavorides.