El nou sistema tarifari regulat pel govern de Pedro Sánchez arriba amb uns augments dràstics del preu de la llum a partir del mes de juny. Així doncs, l'energia, és a dir el kWh consumit, pot arribar a costar fins al triple del marcat fins ara en els horaris de més demanda entre el petit consumidor. La solució? Canviar els hàbits.

Actualment, el preu energètic, conegut com a tarifa regulada, canvia cada hora en funció del mercat majoritari. Però els augments s'explicaran per tres derivades noves condicionades per l'horari. Per exemple, durant les nits i els caps de setmana hi hauran uns horaris més econòmics. També els dilluns i divendres al matí. Però es dispararan de preu de 10-14h i de 18-22h tots els dies. La tercera opció, un preu intermig, anirà de 8-10h, de 14-18h i de 22-00h.

preus energia

Preus en termes energètics / Font: Ministerio de la Transición Ecológica

Tots els canvis donen una resposta final: la factura que ens arribarà pot triplicar la més barata que fins ara percebem. En declaracions a la Cadena Ser, Jorge Morales, portaveu de la Plataforma per un Nou Model Energètic, alerta de la pobresa que això comporta: "Un consumidor domèstic que aquest proper mes de maig estigui pagant entorn de 12 cèntims d'euro el kWh, començarà a notar al juny grans diferències en el seu rebut, entre 7 i 21 cèntims / kWh en funció de l'hora que decideixi consumir".

I la potència?

En aquest aspecte, la potència contractada baixa en franges molt limitades. Ara està en 48 euros el kw anual i passarà als 39 euros pel matí. El més important serà abaixar el consum diürn i contractar una segona potència en horari nocturn per 1,8 euros. En aquesta franja, utilitzar els electrodomèstics, com rentadores o rentavaixelles, serà el més recomanable.

Si mirem altres sectors, rebran amb els canvis. Per exemple el cotxe elèctric on a Barcelona, la seva alcaldessa Ada Colau, ha decidit convertir la ciutat en l'única que cobra aquest servei. Coincidint amb l'arribada de l'estiu, utilitzar l'aire condicionat també pot ser tot un luxe. La necessitat es fa palesa durant el dia, i no a la nit, per tant caldrà pagar tarifes molt més elevades.

preus potencia

Preus dels termes de potència / Font: Ministerio de la Transición Ecológica