La nova, i esperada, factura de llum entra en vigor aquest dimarts 1 de juny i, com és normal, el gran públic es pregunta què implica això en les seves vides, i butxaques, d'ara endavant. Ara bé, el que cal saber és que tots aquests canvis es fan amb un únic objectiu, simplificar-la per tal de fer-la més comprensible pel públic general. 

Principalment, la factura conté 4 novetats. En primer lloc, el canvi més important pel consumidor general és que pagarà en funció de les hores i els dies que utilitzi l'energia, per tant no serà el mateix encendre el llum a les 5 del matí que a les 8 del vespre. En segon lloc, per primera vegada, el govern espanyol diferenciarà els “peatges”, que és el mateix que dir cost de les xarxes de transport i distribució de l'electricitat, i els “càrrecs”, aquells costos no relacionats amb el subministrament d'electricitat. De fet, fins ara, el consum que fèiem de llum representava el 60% de la factura final i els costos fixos el 40%. A partir d'ara, el consum de la llum representarà el 75% del que pagarem i els costos fixos el 25%. 

En tercer lloc, la nova factura de la llum obligarà a tots els consumidors que tinguin contractats menys de 15 kW a formar part d'una única tarifa d'accés, la 2.0TD. Aquest canvi, i la unificació de la potència i de les tarifes, que afectarà al voltant del 74% dels consumidors, provocarà que el consumidor general pagui entre un 3% i un 13% menys. Ara bé, aquells consumidors que tinguin una tarifa 2.0 DHA o 2.0 DHS veuran incrementada la seva factura entre un 5% i 6%.

La quarta novetat principal és que, segons el tipus de contracte i empresa a la qual estiguin abonats, el canvi els afectarà de manera diferent. És a dir, que si tens una tarifa variable indexada, on el preu varia cada mes, la teva companyia t'aplicarà els canvis dels períodes directament i algunes companyies et proporcionaran en el seu web una simulació que hagués estat el preu mitjà, de l'últim any, en cada període amb els nous peatges i càrrecs.

Ara bé, si tens una tarifa de preu fix, la teva companyia pot aplicar-te els nous preus fixos amb tres trams a partir de l'1 de juny o bé mantenir-te l'estructura amb un únic preu per a tots els trams. La majoria de les companyies que ofereixen preu fix ho estan apujant per traslladar els canvis i mantenir-los o fins i tot apujar els seus marges. D'altra banda, si tens una tarifa plana o amb horaris especials, hauràs de parlar amb la teva companyia perquè t'expliquin les seves noves tarifes.

Discriminació horària

El canvi més notori de la nova factura de la llum és la discriminació horària del preu de la llum, és a dir, en funció de quina hora fem servir el servei, el preu serà un o un altre. Concretament el govern espanyol ho ha dividit en tres franges, les hores punta, les més cares, les hores pla i les hores vall, les més barates.

Quins són els horaris de les tres franges?

  • Hores punta: Aquest període consta de dos trams horaris: 10:00 h - 14:00 h i 18:00 h - 22:00 h de dilluns a divendres.
  • Hores pla: Aquest període consta de tres trams horaris: 8:00 h - 10:00 h, 14:00 h - 18:00 h i 22:00 h- 24:00 h de dilluns a divendres.
  • Hores vall: Aquest període consta d'un tram horari: 24:00 h - 8:00 h de dilluns a divendres. A més també hi estan inclosos tots els caps de setmana i els festius.

TARIFES LLUM

Maria López Moya

Contractar dues potències

Amb tots aquests canvis, a partir d'ara els consumidors podran contractar dues potències diferents de llum per tal d'ajustar-ho a les noves franges horàries i a les tarifes diferents. Així, es podrà contractar una factura diferent durant la nit per aprofitar millor les hores vall i una durant el dia per no haver de pagar el sobrecost de la franja més cara.

Si el consumidor no notifica a l'empresa distribuïdora que vol dues potències diferents a la factura de la llum, se li aplicarà la que té actualment contractada durant tot el dia.