El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha lamentat que hi hagi una "competició" entre Sumar i PSOE per veure "qui dona més a l'independentisme". Així ho ha manifestat aquest dissabte en un esmorzar al Círculo Ecuestre, a Barcelona, on també ha celebrat que Pedro Sánchez s'hagi "tret la careta" en admetre negociacions amb els partits independentistes per l'amnistia. Per això, ha reclamat "llums i taquígrafs" davant les peticions dels sobiranistes i respecte a allò que el socialisme està disposat a cedir-los. "Puigdemont és qui treu i posa presidents en l'actualitat", ha criticat en declaracions als mitjans el dia abans de la manifestació contra l'amnistia convocada per SCC, que espera que sigui "pacífica, serena i constructiva".

Amnistia "esbojarrada"

Moreno ha qualificat la proposta feta per Sumar de l'amnistia "d'esbojarrada" i ha lamentat que es parli "sense cap mena de rigor d'un fet que suposa vulnerar l'estat de dret". En aquest sentit, ha apuntat que es "trenqui el principi d'igualtat i la seguretat jurídica" i ha demanat a Sánchez "rigor i respecte al marc constitucional".

També li ha suggerit que "s'assessori amb les persones que coneixen la Constitució" i en aquesta línia, ha interpel·lat socialistes "amb solvència i trajectòria política" perquè "frenin aquesta cursa esbojarrada". Al cap i a la fi, ha asseverat, "aquest mercadeig no es fa per convicció sinó per vots" i perquè Sánchez "es mantingui al càrrec". El president andalús ha lamentat que encara no se sàpiga una data concreta per celebrar la sessió d'investidura i que "com més aviat es conegui, millor", ha exclamat. Tot i això, ha insistit que hi hagi "transparència" en les trobades amb les forces independentistes.

Suport a la manifestació de SCC

En ser preguntat sobre les converses amb el govern espanyol per la llei andalusa de regadius -paralitzada en aquests moments- al parc de Doñana, Moreno ha recalcat que "si s'aplica el sentit comú hi haurà un acord". Ha defensat la normativa impulsada des del seu executiu que "defensa els agricultors afectats que es troben a la corona nord, fora de l'espai natural" i que qualsevol solució que no passi per aquí "descafeïnarà l'objectiu final".

El president de la Junta ha confiat que aquesta transcorri "sense incidents" i que serveixi per a "expressar un sentiment que crec que és majoritari a Espanya i a Catalunya". Per a Moreno l'amnistia que s'està negociant amb els implicats en el referèndum il·legal de l'1 d'octubre "no és oportuna" i "tindrà conseqüències". Conseqüències que, segons el parer del màxim responsable de la comunitat autònoma andalusa, "no pagaran ni Pedro Sánchez ni els seus ministres, sinó el conjunt dels espanyols i Espanya en termes de credibilitat".