L'endemà que ERC arribés a un acord amb el PSOE perquè els set diputats republicans donin el seu sí a la investidura de Pedro Sánchez, que a hores d'ara segueix sense data, la militància del partit ha validat àmpliament el pacte amb els socialistes en la consulta que s'ha produït aquest divendres. El partit ja va advertir al començament de la negociació amb el PSOE que qualsevol eventual pacte hauria de ser aprovat per les seves bases i així ho han fet avui, només 24 hores després de l'anunci de l'acord, que inclou el traspàs de Rodalies i la condonació d'una part del deute autonòmic, una llei d'amnistia que l'equip de Sánchez encara negocia amb Junts, el manteniment de la taula de diàleg entre governs i un nou espai de negociació entre els partits amb un verificador. Concretament, un 43,61% del total de les bases amb dret a vot (3.690 persones d'un cens de 8.461), ha participat en la consulta per validar l'acord de la formació amb el PSOE i el resultat ha estat àmpliament favorable a l'entesa: 89% a favor, 9% en contra i 2% en blanc. La votació ha tingut lloc entre les 10 i els 18h d'aquest divendres telemàticament, tot i que també s'han habilitat punts de votació arreu del país. 

Al migdia havia votat ja un 25% dels militants del partit, que han contestat a la següent pregunta: "Estàs d'acord amb què Esquerra Republicana voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la llei d'amnistia, la segona fase de la resolució del conflicte polític per abordar el referèndum, el traspàs integral de Rodalies, compromisos econòmics i propostes per reduir el dèficit fiscal?". Tot i que la pregunta d'ERC fa referència a llei d'amnistia, en l'acord que ahir van signar Oriol Junqueras i Félix Bolaños només es fa referència al fet de "culminar la desjudicialització" a través d'aquesta, que el president de la formació va assegurar que seria "per a tothom, sense excepcions ni sense exclusions", però encara no se'n coneixen més detalls ja que els socialistes no han tancat la negociació amb Junts per Catalunya. 

L'acord del 2019

Si en aquesta ocasió la militància ha donat el vistiplau al "sí" dels set diputats que ERC va aconseguir en les eleccions del passat 23 de juliol, fa quatre anys, les bases del partit també es van pronunciar sobre el suport del partit en la investidura de Sánchez a principis de gener del 2020. Llavors es van abstenir, ja que els socialistes en tenia prou amb aquest vot dels 13 republicans, sumat als 5 d'EH Bildu. En aquell moment, amb Junqueras encara empresonat a Lledoners, la mesura estrella d'aquell pacte era la creació d'una taula de diàleg per resoldre el conflicte polític -que per primera vegada reconeixia el PSOE- entre Catalunya i l'Estat. 

Llavors va ser el Consell Nacional del partit qui va valorar positivament al pacte i, a diferència d'en aquesta ocasió, ho van fer a contrarellotge. L'endemà que finalment ERC, amb Gabriel Rufián al capdavant de la negociació, arribés a un acord amb el PSOE per la seva abstenció, la llavors presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va convocar el ple d'investidura pel dissabte 4 de gener i Sánchez va ser escollit ja passat Reis, el 7 de gener del 2020. En aquesta ocasió, tot i les presses -només han passat 24 hores entre que es va anunciar el pacte i l'aval de la militància-, la data per la investidura continua sent una incògnita perquè a Sánchez encara li queden per fermar els suports de Junts i el PNB.