Els plans de Vox d'encapçalar la seva candidatura a la Junta d'Andalusa amb Macarena Olona fan aigües. Les sospites sobre el seu empadronament a Salobreña han derivat en què l'Ajuntament anul·li el seu padró. Uns dies abans de la decisió del consistori, la coalició de partits d'esquerres Andaluces Levantaos va impugnar la candidatura d'Olona per frau de llei pel seu padró. Són molts els que sospiten d'una de les figures més fortes de Vox, entre els quals es troba el mateix govern espanyol. Aquest dilluns, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha afirmat que la candidata a Andalusia del partit d'extrema dreta "no ha complert la llei" amb el seu empadronament a la localitat granadina, segons recull Europa Press. 

Rodríguez, però, no s'atreveix a augurar si Olona quedarà fora de la cursa electoral per al pròxim 19J, una possibilitat força real, ja que després de la seva expulsió del padró municipal de Salobreña trontolla en exigir la llei andalusa que els candidats estiguin empadronats allà. "Les formes en política són molt importants, més enllà de la pura legalitat", ha afirmat, encara que en aquest cas "ni tan sols s'ha complert la llei", ha sentenciat. 

Futur incert

Des del passat 20 de maig, quan l'Ajuntament de Salobreña va donar de baixa, Olona té 15 dies per plantejar al·legacions a les accions del consistori. Si aquesta situació no fos prou delicada per la candidata d'extrema dreta, cal sumar la impugnació d'Andaluces Levantaos, on s'afirma:  "És públic i notori que la Sra. Olona no ha estat mai veïna d'aquesta comunitat perquè no ha viscut de manera habitual a cap dels seus municipis". 

Per la seva banda, Vox tanca files al voltant de la seva candidata pel 19J. El president de la formació, Santiago Abascal, ha afirmat respecte a la polèmica: "Tenen por que els andalusos escullin. Tenen por al canvi real". Olona també s'ha pronunciat i ha afirmat que el "binomi del PP i el PSOE" estan darrere de tot plegat. Per ella, tot plegat és només una notícia falsa i ha afirmat: "No sé fins on estan disposats a arribar. Sé fins a on estic jo disposada a arribar; que ningú s'atreveixi a enganyar-nos". Olona es mostra confiada en el fet que podrà acabar presentant-se a les eleccions a la Junta d'Andalusia. 

Macarena Olona és una de les grans apostes del partit d'extrema dreta. Nascuda a Alacant, ha afirmat que "els andalusos naixem on volem", fet que no comparteix la legislació d'Andalusia. Sempre ha reivindicat les seves arrels andaluses i s'ha convertit en una de les figures més destacades dins de Vox amb una particularitat: és de les poques dirigents que no forma part del cor fundacional del partit d'extrema dreta.