Macarena Olona és d'Alacant però no para de subratllar que a andalusa no la guanya ningú perquè té familiars que són d'aquí. L'objectiu de la candidata de Vox a les eleccions de la Junta d'Andalusia és sumar vots com sigui. Ho hem constatat amb la seva visita a la Feria de Abril a Sevilla i des del Congrés dels Diputats on repeteix fins avorrir, que és l'escollida per representar la ultradreta.

Amb el desig de posar un peu a la Junta, avui surt a la llum que Olona es va empadronar a Salobreña, Granada, el passat 5 de novembre, segons avança un informe que ha tingut accés la Cadena Ser. Olona es presenta pel 19 de juny i es va assegurar mig any abans, que res posaria en risc la seva candidatura. La casa on es va empadronar és la de Manuel Martín Montero, president de Vox a Granada i regidor del municipi. Per la seva banda, Olona no consta ni com a llogatera ni propietària.

"Ella viu a dalt i jo a baix de la casa"

Martín no ha tingut més remei que dir la veritat per treure's de sobre qualsevol problema que pugui venir a partir d'ara: "No puc dir que ella està aquí de forma regular perquè estaria mentint", en declaracions a la Ser. I les explicacions amb què es justifiquen és que Olona "ve sovint de vacances ja que treballa a Madrid" i Martín li cedeix la part de dalt de la casa i ell viu a la primera planta.

44fed7be1d83788eee8cff8c3e19b3665f5db93d
Macarena Olona al Congrés dels Diputats, EFE

Preguntada per aquesta emissora, Macarena Olona ha rebutjat comentar qualsevol assumpte relacionat amb el seu lloc de residència adduint "motius de seguretat". Si la justícia determinés que l'empadronament és purament instrumental podria tenir problemes. Per presentar-se a les eleccions és un requisit indispensable però no a qualsevol preu. Óscar Sánchez Muñoz, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Valladolid incideix que “no podem oblidar que l'esperit del legislador és en origen evitar que es produeixin precisament situacions en què els que voten o es presenten no tinguin cap vinculació amb el territori”.

Maroto i Cantó, els precedents

Si un altre partit interposa una denúncia, el cas podria acabar als jutjats. De precedent immediat n'hi ha un. El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, es va empadronar a Sotosalbos, a Segòvia, tot i ser basc, per aconseguir un senador a les Corts de Castella i Lleó. Els socialistes van voler bloquejar la designació per considerar-la fraudulenta i un jutjat contenciós va acabar donant la raó a Maroto i justificant el seu empadronament. Un cas similar va viure Toni Cantó quan es va deslligar de Ciutadans a València per fer el salt amb el PP madrileny d'Isabel Díaz Ayuso. Finalment, el Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Madrid sí el va excloure de la llista electoral per no estar inscrit en el cens electoral vigent. Aleshores, el 2021, van fer tard i sembla que Olona, en aquest sentit, ha estat més previsora.