No és ni el primer ni l'últim cop que un polític acaba fent el que denuncia, però en aquest cas, la hipocresia supera tots els límits. La diputada de Vox, Macarena Olona, és una de les cares més visibles del partit i s'ha fet molt popular pel seu to desafiador tant contra la premsa com contra el govern espanyol i l'independentisme. Convertida en una estrella de l'espanyolisme, el partit l'ha designada com a candidata a les eleccions d'Andalusia i ja ha començat a fer els seus propis mítings des de la tribuna del Congrés dels Diputats. Olona es va presentar a les eleccions generals per Granada, demarcació per la qual ara optarà a la presidència d'Andalusia. Cal tenir en compte, però, que ella no va néixer al sud, sinó a Alacant, i fins al 5 de novembre no es va empadronar a Salobreña, un municipi granadí. Aquesta casa és la de Manuel Martín Moreno, president del partit a l'autonomia i regidor al municipi, i Olona no consta ni com a llogatera ni propietària. Cal tenir en compte que si bé a les eleccions generals no és necessari resideixi a la circumscripció per la qual els diputats es presenten, a les andaluses és obligatori que els que es presenten visquin a la comunitat. I Olona, oficialment, ho fa des del passat novembre, quan ja es rumorejava sobre un possible avançament electoral i el seu nom encapçalava totes les apostes dels ultres. I què deien, des del seu propi partit, sobre aquesta mena d'empadronaments fraudulents fa només tres mesos? Des de Vox defensaven amb totes les armes que s'havien d'investigar. 

Vox es manifestava en aquests termes quan reclamava al govern espanyol que fes una reforma legislativa per intentar tallar de soca-rel els empadronaments fraudulents, en referència als que es produeixen  a Ceuta i Melilla per part de persones que viuen al Marroc. En un comunicat, el partit denunciava que La Moncloa era "incapaç de reconèixer que la normativa vigent està generant a Ceuta una situació insostenible". Era la diputada ultra d'aquesta ciutat autònoma, Teresa López qui es dirigia a l'Executiu. Ara, però, la seva companya de partit probablement hauria comès també un empadronament fraudulent per poder-se presentar a les eleccions d'Andalusia, però no hi ha hagut cap membre de Vox que hagi aixecat la veu per denunciar-ho. 

Una paracaigudista 

Fins ara, les úniques explicacions que s'han donat sobre aquest escàndol han estat per part del alcalde Manuel Martín, que ha justificat que no hagi signat cap contracte de lloguer ni cap mena de relació econòmica per la seva relació d'amistat. Per això mateix, ha reconegut que no pot dir que la candidata ultra visqui de manera regular a la seva llar, ja que seria mentida, i que només va a la residència "de vacances". Els diputats al Congrés que es presenten per una província que no és la seva són coneguts com a "cuners" o paracaigudista i aquest és el cas d'Olona, tot i que s'hagi esforçat en mostrar-se com una dona andalusa: passejant-se per la Feria de Abril vestida de gitana i amb una flor al cap i anant a veure els toros a La Maestranza, la plaça més important de Sevilla, on la van ovacionar. I tot i que això està permès al Congrés, no es pot fer a Andalusia.