El Govern ha assegurat que la reunió de la Conferència Sectorial d'Energia, on participa el govern espanyol i les comunitats autònomes per abordar el decret d'estalvi energètic, és una "pèrdua de temps". El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha afirmat que a la trobada amb el ministeri de Transició Ecològica i d'Indústria, Comerç i Turisme,  "no s'ha resolt cap dels dubtes generals, ni s'ha tingut en compte cap de les crítiques i opinions que han sorgit". A la sortida, Castellanos, en atenció als mitjans de comunicació, ha insistit que és "imprescindible" esclarir "les incerteses que genera un decret fet a correcuita i de manera precipitada". A més, ha afegit que l'actitud de l'executiu espanyol "facilita a la dreta fer demagògia sobre les qüestions que són absolutament imprescindibles".

En acabar, el govern espanyol ha confirmat, via la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que no retirarà ni modificarà el decret per al pla d'estalvi energètic. És a dir, desoirà les demandes i les esmenes de Catalunya. Cal recordar que a la Conferència Sectorial d'Energia diverses comunitats li han demanat que es retiri el decret, de la mateixa manera que ho han fet diversos dirigents del Partit Popular els darrers dies. Ribera ha recordat que el decret ja està en vigor —des de la seva publicació al Butlletí Oficial del Estado—. A banda, ha descartat que hi hagi cap ajornament de l'entrada en vigor de les mesures, com havien demanat algunes comunitats com Catalunya. D'altra banda, la vicepresidenta espanyola ha destacat que la reunió ha tingut un to cordial i que les comunitats han mostrat la seva predisposició per col·laborar en matèria d'estalvi energètic i presentar propostes concretes. Sobre això, Ribera s'ha mostrat "contenta" i ha dit que el govern espanyol està obert a rebre propostes fins al 31 d'agost, de cara a presentar el pla final d'estalvi a Brussel·les al setembre.

Brussel·les està preocupada per la crisi energètica que assalta Europa. És per això que els estats membres s'han posat mans a l'obra i han fixat un acord per a una quota d'estalvi, que ara per ara és voluntària si Moscou no tanca l'aixeta del gas, del 15% en el consum energètic per fer front a l'escassetat, encara que amb algunes excepcions per aquells països que depenen menys de Rússia, com és el cas de l'Estat espanyol. El Consell de Ministres del govern espanyol ja ha aprovat un paquet de mesures urgents per estalviar energia i reduir el consum en un 7%, i que inclou, entre altres restriccions, limitar la temperatura de les grans superfícies i el transport entre els 19 i 27 graus, i restringir la il·luminació dels aparadors i els edificis públics. Per exemple, el país veí, França, s'ha compromès amb Brussel·les de manera molt ambiciosa a reduir en un 10% el consum energètic i del gas fins al 2024, i en un 40% abans del 2050. "Per reduir la nostra dependència al gas i al petroli (de Rússia) s'ha d'intensificar l'esforç de sobrietat energètica que ha d'implicar a tothom", va asseverar el portaveu del Govern, Olivier Véran.