Les mesures urgents per fer front a la crisi energètica es comencen a materialitzar. El govern espanyol ha anunciat aquest divendres un decret en el qual es fixa la temperatura màxima de l'aire condicionat a les grans superfícies i el transport a 27 graus. De la mateixa manera, es limita la calefacció durant l'hivern a un màxim de 19 graus, avança El Español. Aquest és el paquet de mesures proposat per l'Executiu de Pedro Sánchez per contrarestar la crisi i seguir l'exemple dels altres països de la Unió Europea que ja comencen a fer moviments en aquesta direcció. S'espera que la proposta s'aprovi dilluns vinent en el Consell de Ministres, després que s'hagi presentat als sectors afectats i tots els grups parlamentaris.

Aire condicionat a 27 graus i calefacció a 19

Amb aquest Real Decret Llei, l'equip de Sánchez pretén complir amb els topalls fixats per la Comissió Europea pel que fa a l'estalvi energètic, i que esperen reduir en un 15% el consum total de gas dels vint-i-set, per fer front al bloqueig a Rússia i assegurar-se que hi hagi gas per l'hivern. De moment, la restricció és voluntària per als estats membres, i hi ha excepcions per als que depenen menys de Rússia, com és el cas d'Espanya, però es podria tornar obligatòria si Vladímir Putin decideix tancar l'aixeta per complet a Europa. Pel que fa a l'Estat espanyol, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va confirmar aquesta setmana que s'havia compromès amb Brussel·les a reduir el consum de gas dels espanyols en un 7 o 8%. Ara, segons les mesures avançades pel mitjà esmentat, l'Estat vol limitar la temperatura dels aires condicionats a les grans superfícies, siguin comerços, hotels, trens o avions, per sobre dels 27 graus com a màxim de fred, i la calefacció, per sota dels 19, "sempre que sigui tècnicament possible".

Mesures urgents per a l'eficiència i l'estalvi energètic

El president espanyol ja ha avançat aquest mateix divendres que el seu govern presentaria un nou paquet de mesures urgents, i que s'aprovaria dilluns que ve, encara que no ha volgut entrar en detalls concrets com ara els límits de temperatura. En la roda de premsa, Sánchez ha explicat nou paquet de mesures ja ha estat debatut entre els ministeris implicats, liderats pel de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que encapçala la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, "amb el sector privat i els grups parlamentaris". "Estalviar energia és una tasca de tots i és prioritari", ha assegurat Sánchez, destacant que reduir la factura energètica contribueix "a reduir la dependència de l'agressor, Putin, i a doblegar la corba de la inflació". A més d'aquest pla d'estalvi energètic, Sánchez també ha anunciat que el setembre l'Estat portarà a Brussel·les una sèrie de propostes per a reformar el mercat elèctric, tot desacoblant el preu del gas, a més d'una nova intervenció del mercat energètic per fixar un límit al preu de les emissions de CO₂.