La Unió Europea ha arribat a un acord per passar l'hivern depenen menys del gas de Rússia. Aquest dimarts al matí en una reunió entre els 27 ministres d'energia dels Estats membre, la UE ha pactat reduir el consum de gas en un 15% entre l'1 d'agost i el 31 de març, encara que ha estipulat diverses excepcions per Estats amb un mix menys dependent de Rússia, com és el cas, per exemple, d'Espanya. Ara bé, aquesta retallada del 15% del gas en un primer moment serà completament voluntària i només es convertirà en obligatòria si Rússia talla el flux gas de gas cap al Vell Continent i també cal apuntar que seran els mateixos països els que decidiran com reduir aquest 15% en el consum, per tant, veurem com hi haurà 27 estratègies diferents per tal d'escometre un mateix objectiu.

"No ha estat una missió impossible. Els ministres han aconseguit un acord polític sobre la reducció de la demanda de gas, de cara al pròxim hivern", ha assegurat aquest dimarts la presidència del Consell de la UE, en mans de la República Txeca aquest semestre. Cal apuntar que molts dels titulars europeus, com per exemple la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja s'havien mostrat optimistes de cara a tancar un acord durant la seva arribada a la reunió del Consell extraordinari, recalcant sobretot la importància de mostrar "unitat" a la UE enfront del xantatge energètic de Moscou.

Segons ha informat la mateixa Comissió Europea en un comunicat de premsa, l'objectiu d'aquesta reducció de la demanda de gas és estalviar abans de l'hivern per a preparar-se per a possibles interrupcions en el subministrament de gas de Rússia assegurant que és un mecanisme que està usant el país eslau com a "arma". En aquesta línia la Comissió ha assegurat que tots els Estats "faran tot el possible per a complir amb les reduccions", si bé, com ja hem dit, hi haurà diverses excepcions per tal de reflectir les situacions particulars i garantir que les reduccions de gas siguin efectives a augmentar la seguretat del subministrament a la UE. els estats que podran acollir-se a aquestes excepcions són aquells que no estan interconnectats amb les xarxes de gas d'altres estats membres, com Espanya i Portugal, ja que no podrien alliberar volums significatius de gas de canonada en benefici d'altres estats membres. A més també ho podran fer aquells Estats que no tinguin sincronitzades les xarxes elèctriques amb el sistema elèctric europeu i, per últim, s'hi podran acollir aquells països que depenen en gran manera del gas per a la producció d'electricitat, a fi d'evitar el risc d'una crisi de subministrament elèctric.

A l'hora de triar les mesures per a la reducció, els estats membres han acordat també que s'hauran de prioritzar les mesures que no afectin els clients protegits, és a dir les llars i els serveis essencials per al funcionament de la societat, com les entitats crítiques, l'atenció mèdica i la defensa. Les possibles mesures inclouen també la reducció del consum de gas en el sector de l'electricitat, mesures per a fomentar el canvi de combustible en la indústria, campanyes nacionals de sensibilització, obligacions específiques per a reduir la calefacció i la refrigeració i mesures basades en el mercat, com a subhastes entre empreses. Per arribar aquí, els estats membres hauran d'actualitzar els seus plans nacionals d'emergència que estableixen les mesures de reducció de la demanda que estan planejant i informaran periòdicament la Comissió sobre l'avanç dels seus plans.

Alerta de la UE

Com ja hem dit, la reducció del consum serà, a priori, voluntària, i només seria obligatòria si Rússia tall el subministrament de gas a Europa. Aquest fet activaria, segons han pactat els ministres aquest dimarts, una 'alerta de la Unió' que s'activaria mitjançant una decisió d'execució del Consell d'Europa, és a dir els presidents de tots els països, que ho haurien d'aprovar amb una majoria qualificada, ara bé, sempre a proposta de la Comissió. Aquesta proposta arribarà en cas de risc substancial d'escassetat greu de gas o de demanda de gas excepcionalment elevada, o si cinc o més estats membres que hagin declarat una alerta a escala nacional sol·liciten a la Comissió que fes-ho

El reglament és una mesura excepcional i extraordinària, prevista per un temps limitat. Per tant, s'aplicarà durant un any i la Comissió durà a terme una revisió per a considerar la seva extensió a la llum de la situació general del subministrament de gas a la UE, per a maig de 2023. El text acordat avui s'adoptarà formalment mitjançant procediment escrit. El procediment escrit s'iniciarà i conclourà en els pròxims dies, prèvia revisió tècnica del text.