Una setmana després d'aprovar-se el decret de les mesures energètiques, el govern espanyol s'ha reunit amb les autonomies davant les crítiques i les peticions de modificacions que havien generat. El resultat de la reunió, però, ha estat poc satisfactori per aquells que esperaven que s'endarrerís l'entrada en vigor de les noves normatives, com ara Catalunya que demanava més temps, i també pel PP, que ha exigit que es retirés. La ministra del ram, Teresa Ribera ha anunciat en acabar la reunió que el decret no es modifica en cap sentit i que les mesures entrar en vigor aquest dimecres, 10 d'agost, tal com estava previst. D'aquesta manera, la reunió ha estat més aviat informativa i per resoldre els dubtes de les autonomies, no per recollir les seves peticions i modificar-ne el contingut. 

Ribera, vicepresidenta tercera, ha volgut destacar que no es tracta d'una normativa que cerqui la sanció, sinó que ha de servir per canalitzar l'esforç col·lectiu per aconseguir el repte pactat amb Brussel·les de reduir el consum de gas fins a un 7%."Hem procurat comunicar des del primer moment la transcendència de la situació. Per això vam tenir reunions amb diferents sectors, amb els diferents grups parlamentaris, amb les autonomies i amb la Federació Espanyola de Municipis", ha aclarit la ministra per defensar-se de la pluja de crítiques que han rebut per haver aprovat aquesta nova normativa via decret llei i sense arribar a un consens amb la resta d'afectats.

Crítiques del govern espanyol al PP 

En la compareixença posterior a la reunió, Ribera ha aprofitat l'ocasió per criticar l'actitud del Partit Popular, que ha adoptat l'estil Ayuso i ha demanat al govern espanyol que retiri aquest decret. La ministra s'ha referit de manera clara a la presidenta madrilenya quan s'ha mostrat sorpresa per l'actitud d'alguns que, fins i tot abans que acabés el Consell de Ministres ja deien que "Madrid no s'apagaria", segons les seves paraules. "També ens va sorprendre que el seu discurs hagi anat variant, primer dient això, després que s'aplicarien, però no molt i ara ens exigeixen que retirem el decret". 

Aquesta actitud del PP, segons el parer de Ribera, s'allunya de l'opinió dels espanyols sobre les mesures: "Crec que, amb caràcter general, els espanyols s'adonen de quina és la situació, que reduir el consum ens permet fer front al xantatge de Putin i estar al costat d'Ucraïna".