El govern espanyol va aprovar el passat dilluns 1 d'agost de 2022 un paquet de mesures per a l'estalvi energètic enmig d'un dels estius més calorosos que es recorden a l'Estat amb la intenció d'aconseguir així reduir el consum de gas fins al 7%, tal com marca el límit pactat amb Brussel·les. Aquest pla d'estalvi energètic es posarà en marxa el dimecres 10 d'agost.

D'entre aquestes, la que més ha cridat l'atenció és la que preveu limitar l'aire condicionat a l'estiu fins als 27 graus i la calefacció a l'hivern fins a un màxim de 19. Es tracta d'una de les mesures del pla d'estalvi energètic més debatudes i la que necessita més aclariments. Per exemple, divendres passat 5 d'agost, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera va aclarir que hi hauria certa flexibilitat en aquesta mesura i que, a certs llocs com bars, comerços, discoteques... la temperatura podria limitar-se fins als 25 graus.

Però n'hi ha moltes mesures més que també afectaran el nostre dia a dia. Amb tot, cal tenir en compte que les mesures que conformen el decret d'aquest dilluns nit no seran les úniques que s'aplicaran per estalviar energia, sinó que són només un avançament de les que vindran el proper mes de setembre, quan la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ja ha advertit que es revisaran i s'ampliaran. Detallem a continuació com queden les mesures per a l'estalvi energètic aprovades pel govern espanyol i que ens afectaran directament en el nostre dia a dia.

Límit de l'aire condicionat i la calefacció

Segons recull el BOE publicat aquest dimarts, el govern espanyol considera que "l'estalvi d'energia és la manera més ràpida i econòmica de fer front a l'actual crisi energètica i reduir les factures". En concret, es fixen en la climatització dels espais com un dels àmbits amb un estalvi potencial més elevat i per això la mesura estrella, i també la més polèmica, es refereix a aquesta qüestió. Així, la limitació de temperatures de calefacció i refrigeració queda fixada a 19 i 27 graus, respectivament, destacant que "per cada grau que es canviï la consigna de temperatura pot arribar a suposar un estalvi del 7% del consum".

Com ja s'ha comentat més amunt, divendres 5 d'agost passat Teresa Ribera va fer alguns aclariments sobre aquesta mesura d'estalvi energètic. Ha explicat que els 27 graus s'aplicaran "amb flexibilitat". Bars, restaurants, discoteques, cuines... i qualsevol altre espai de treball que requereixi una temperatura diferent podreu limitar l'ús de l'aire condicionat als 25 graus en lloc dels 27. 

Aparadors de botigues i comerços sense llum

A partir de les 22:00 els aparadors de les botigues no podran estar il·luminats, amb la intenció d'estalviar llum, així com els edificis públics que estiguin desocupats a aquestes hores. Aquesta mesura ha estat durament criticada per Isabel Díaz Ayuso, que ha considerat que desincentiva el comerç i el turisme.

En el cas de Barcelona, ​​la publicació de la gaseta municipal del divendres 5 d'agost recull que l'apagada general de la il·luminació a tots els edificis municipals s'haurà de produir o bé al final de la jornada laboral o, com a màxim, a les 21.00 h.

Portes tancades automàticament

Aquesta mesura afecta de ple els locals comercials, ja que són els que acostumen a fer servir aquesta mena de portes automàtiques. Sobre elles, el govern espanyol aclareix que s'han d'incorporar els tancaments automàtics a les portes, fins i tot en els casos d'aquells que es climatitzen amb energies renovables. Fins ara, no es veien afectats per aquesta normativa. Si les portes queden obertes, es perd una gran quantitat d'energia que així s'aconsegueix estalviar. 

🌡️ Serà obligatori a la feina posar la temperatura de l’aire condicionat a 27 graus?

Cartells i avisos

La tercera mesura d'aquest pla d'estalvi energètic es dirigeix de nou als locals comercials i es fixa en la sensibilització del conjunt de la ciutadania en un moment en què la prioritat són les vacances. Per això, s'obliga als locals i edificis que incorporin cartells explicatius de les mesures obligatòries d'estalvi, afegint-hi també altres mesures que s'estan adoptant per reduir el consum energètic en un moment de màxima necessitat. 

Fins quan seran les mesures d'estalvi energètic?

Segons va detallar la ministra Ribera, les mesures per a l'estalvi energètic aprovades aquest dilluns estaran vigents, en principi, fins a l'1 de novembre de 2023. Ara bé, com que està previst que s'ampliïn durant el mes de setembre, la durada també pot canviar segons les necessitats i el context del moment. El govern espanyol, va detallar la vicepresidenta tercera, creia imprescindible posar-ne en marxa unes quantes i no esperar a la tornada de vacances davant la situació excepcional de crisi energètica.