Cinc anys després del referèndum d'autodeterminació, el Govern de l'1-O fa una crida a la unitat de l'independentisme. Ha estat aquest dilluns quan els membres de l'executiu català de l'octubre del 2017 han protagonitzat un acte a Girona per reclamar "unitat", en un moment en el qual el moviment està més dividit que mai i Junts pot abandonar ERC. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha intervingut telemàticament per instar a no "prescindir de la mobilització i la unitat" perquè això suposaria "retardar la consecució material" de la declaració d'independència que el Parlament de Catalunya va proclamar l'octubre del 2017.

Malgrat el missatge d'unitat, Oriol Junqueras ha estat xiulat pel públic després de la reproducció d'un vídeo enviat pel mateix líder republicà. Però Marta Rovira ha pogut transmetre el seu missatge en defensa d'una "via àmplia i diversa" a favor de la independència. També de manera telemàtica, Rovira ha insistit en la idea que s'estarà "més a prop" de l'objectiu si es tenen més suports. "Volem tothom empenyent", ha assenyalat, tot i advertir que l'aposta pel carrer resulta insuficient sense les institucions públiques. I és que creu que "cal empènyer junts". De fet, ha destacat la importància d'aquesta convocatòria unitària a Girona en el moment actual de discrepàncies entre l'independentisme: "Això és el que ens fa falta, seguir junts".

Més enllà del Govern de l'1-O

Per la seva banda, Jordi Turull ha demanat deixar "de tenir por" i tornar "a anar a l'uníson". En aquesta línia, s'ha mostrat convençut que "sense autocrítica no es pot millorar, però sense autoestima no es pot avançar". "La unitat ens fa poderosos, invencibles", ha afegit Josep Rull, també present a l'escenari. Un escenari que també ha comptat amb la presència de Joaquim Forn.

No tot han estat membres del Govern de l'1-O. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha assenyalat que "només hi ha un camí" cap a la independència: "La gent, el poble". La cosa no ha acabat aquí, ja que Sànchez ha demanat als assistents a l'acte que mantinguin la seva "implicació" a la causa, "encara que avui hi hagi dubtes per a alguns" i "discussions". Telemàticament, l'expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart s'ha limitat a reiterar que "quan estem junts i units som invencibles".

Girona Vota: 259 dilluns de concentracions

Toni Comín i Lluís Puig també hi han participat telemàticament des de Bèlgica. El primer ha considerat que "cal reconciliar el realisme a l'hora de diagnosticar la situació amb la moral de victòria", mentre que el segon ha encoratjat la ciutadania a assistir a l'acte reivindicatiu del pròxim 1-O a Barcelona. Meritxell Serret, Meritxell Borràs i Dolors Bassa també han estat presents a l'esdeveniment, on s'han vist vídeos tant de Raül RomevaCarme Forcadell... i Junqueras, que ha estat xiulat en la seva intervenció i silenciat finalment per càntics independentistes.

Amb centenars de persones aplegades a la plaça del Vi, l'acte d'aquest dilluns ha servit per commemorar l'últim dels 259 dilluns de concentracions a Girona. Unes concentracions convocades per Girona Vota i que van arrencar després de l'1-O, de manera que Puigdemont ha agraït als participants de totes aquestes accions que hagin esquivat "la llàgrima com a eina de lluita".