El corrent intern d'ERC 'Col·lectiu Primer d'Octubre' ha fet una crida a la militància per rellevar el president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, de cara les eleccions per renovar la direcció el 6 de novembre, abans del congrés del partit el gener. Ho han fet a través d'una carta feta pública a Twitter, en la qual defensen que tant Junqueras com Rovira es "mereixen un descans" després de més d'una dècada al capdavant del partit, tot recordant que els estatuts del partit no permeten ultrapassar el límit de 12 anys. Amb tot, el col·lectiu agraeix la feina del president i la secretària general en l'escrit, però també carrega fortament contra el "rumb" que ha pres el partit des del 2019.

Rellevar l'executiva d'ERC

Així, el grup de republicans a favor d'implementar el mandat de l'1-O demana aprofitar el canvi de l'executiva per "redreçar" ERC. Segons denuncien en el comunicat, "el rumb del partit ha anat virant inexorablement des del 2019 sota l'actual Direcció, allunyant-se dels objectius resultants del referèndum de l'1 d'octubre". D'altra banda, el corrent intern mostra preocupació pel fet que aquest canvi de rumb pugui afectar negativament els resultats d'ERC en les eleccions municipals de l'any vinent. És per això que, malgrat agrair "la tasca realitzada" per l'equip i "els sacrificis" del president i la secretària general a escala personal, "entenem que tant la Marta com l'Oriol mereixen un descans en aquestes feixugues responsabilitats".

Redreçar ERC amb cares noves

En la carta, el col·lectiu fa una crida a la militància per formar una candidatura alternativa a la qual Junqueras i Rovira ja han avançat que presentaran, amb la intenció de ser escollits novament. Per a aquest grup dins d'ERC, la "redreça" del partit "ha de ser liderat per altres persones". Davant això, el col·lectiu mantindrà una reunió per formular la candidatura aquest mes de setembre. A principis d'aquest mes, el corrent Primer d'Octubre ja es va desmarcar del partit i va fer una crida a assistir a la manifestació de l'ANC per la Diada Nacional de Catalunya, tot el contrari que el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En un comunicat, el col·lectiu va "lamentar" que la cúpula del partit decidís no sumar-se a la manifestació de la Diada, en desacord amb el to crític que va tenir contra el Govern per la inexistència d'avenços cap a la independència.