El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha acusat dirigents del PSC i de JxCat de "tapar-se les vergonyes i els casos de corrupció els uns als altres" així com de voler dividir els catalans per repartir-se despatxos a les institucions. "Catalunya és més important que els interessos d'algunes persones concretes que volen tapar els seus casos de corrupció, les seves aspiracions poc legítimes o la voluntat de continuar repartint-se les institucions amb el PSC", ha reblat el dirigent republicà. Junqueras ha intervingut davant el Consell Nacional d'ERC aquest dissabte a Barcelona, enmig del debat sobre la continuïtat de Junts al Govern i després de la crisi oberta entre els socis de coalició. En aquest sentit, ha demanat als membres de Junts que no segueixin la línia de confrontació constant de la formació que "no es deixin arrossegar" per defensar els interessos d'alguns dels seus dirigents.

 

Defensa d'Aragonès

Davant del qüestionament que JxCat està fent del paper de Pere Aragonès envers el procés d'independència, Junqueras s'ha preguntat que "per què alguns dirigents de JxCat estan tan obsessionats amb amenaçar la continuïtat del Govern, la unitat del Govern, la presidència de Pere Aragonès, i, en canvi, mai posen en dubte la seva presència al govern de la Diputació de Barcelona, en la qual han regalat la presidència al PSC?", ha sostingut el president d'ERC. Junqueras ha centrat el seu discurs a carregar contra el PSC, a qui ha responsabilitzat del mal servei dels trens de Rodalies i ha lamentat, que alguns dirigents de Junts "prefereixin atacar ERC". A més, ha acusat ambdues formacions d'enfrontar i dividir la societat catalana: "Nosaltres volem cosir la nostra societat".

Per argumentar el repartiment que PSC i JxCat han fet de les institucions, Junqueras ha enumerat, a més de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Sabadell i "desenes de consells comarcals" en els quals "dirigents de Junts no tenen inconvenient a regalar-li les institucions al PSC". El mandatari republicà ha criticat que alguns dirigents del PSC i alguns dirigents de JxCat "prefereixen arrossegar les institucions del país pel pedregar per protegir els seus interessos personals, els seus egoismes i les seves miopies". 

"No és moment de dimitir"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha intervingut de forma telemàtica en el Consell per reivindicar que per ERC "no és el moment de dimitir, sinó d'estar" en el Govern. A més, ha recordat que cal preparar-se per afrontar les perspectives econòmiques de cara a la tardor. Rovira s'ha mostrat preocupada perquè el Govern no estigui fort i cohesionat per estar massa pendent d'un debat intern entre els seus socis: "Ens preocupa que la divisió interna de Junts desestabilitzi a l'Executiu". La secretària general ha defensat que des d'ERC "no podem assumir ni tolerar que el Govern estigui pendent d'un debat pendent de tancar amb el soci de Govern. Tanqueu-lo". En la mateixa línia que Junqueras ha afegit que hi ha partits més preocupats per les elits que per la resta de la societat. Ha defensat que els independentistes no haurien de considerar-se adversaris entre ells: "No acceptem que això vagi de treure uns vots més en les eleccions, ni d'acusar-se els uns als altres de traïdors o de 'botiflers'".