Junts ha situat els focus sobre el futur de la legislatura damunt del debat de política general que se celebrarà els dies 27 i 30 de setembre al Parlament de Catalunya. I el partit no hi anirà amb les mans a les butxaques. L'executiva ha encarregat avui als seus consellers plantejar mesures concretes per avançar de manera efectiva cap a la desconnexió en relació amb l'Estat. Aquestes propostes s'hauran de traduir en propostes de resolució que se sotmetran a votació el darrer dia del debat de política general.

Un cop acabi la intervenció del president, Pere Aragonès, el grup parlamentari és reunirà amb els consellers per avaluar la intervenció i tancar les propostes. Junts ocupa les conselleries de Política Territorial, Economia i Hisenda, Salut, Exteriors, Justícia, Universitats i Recerca, i Drets Socials. L'objectiu és que cadascun d'aquests departaments aportin vies en què el Govern pugui avançar cap a una independència de fet o, si més no, per reduir la dependència.

Pla de mesures

Aquest encàrrec es desprèn dels documents que el partit va aprovar al congrés del passat mes de juliol, en què es proposava encarregar a cadascun dels departaments que es troba sota la seva batuta "un pla propi de mesures que facilitin la desconnexió", així com presentar al debat de política general "propostes destinades a culminar el procés d'independència".

Junts no amaga la voluntat de marcar perfil dins del Govern, en ple pols amb ERC. Amb aquest mateix objectiu, després de constatar diferències internes sobre el futur de la coalició de govern, aquesta formació s'ha conjurat per tancar files al voltant de les conclusions de la reunió que va celebrar a finals d'agost a Pals, on es van aprovar les reclamacions que planteja als republicans després de l'auditoria sobre el grau de compliment de l'acord de govern. En aquella reunió, el partit que lidera Laura Borràs i Jordi Turull van concloure que el govern no ha avançat en les propostes que va plantejar per avançar en el procés independentista i va reclamar als socis republicans la concreció de tres de les propostes que incloïa l'acord de govern: l'espai de direcció estratègica de l'independentisme; monitoritzar els avenços de la taula de diàleg per conèixer el grau de compliment dels seus objectius; i l'espai de coordinació a Madrid.

Junts va plantejar les seves propostes dimecres passat a ERC en una reunió al Palau de Pedralbes on les dues parts van ventilar les seves diferències​. En aquest context, la intervenció de Pere Aragonès al debat de política general que començarà el dia 27 es convertirà en el termòmetre a partir del qual el partit mourà peça. La intenció és que un cop superada aquella cita, el partit convoqui un consell nacional on s'haurà d'abordar la consulta a la militància sobre el futur de l'acord de Govern.