Francesc Claret és el nou delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda. L'executiu català ha aprovat aquest dimarts el seu nomenament per a un mandat de quatre anys, després d'haver participat en el concurs convocat pel Departament d'Acció Exterior i Govern Obert per cobrir aquesta plaça. Els darrers delegats i delegades del Govern també s'han seleccionat després d'haver participat en un concurs, amb un jurat integrat per un grup d'experts en l'àmbit internacional i de recursos humans del departament.

En el currículum de Claret destaca que l'any 1997 va entrar a treballar com a oficial d'Afers Polítics al Departament d'Afers de Desarmament de l'ONU a Nova York. El nou delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda ha estat funcionari de les Nacions Unides durant els darrers 25 anys, motiu pel qual Acció Exterior destaca que compta amb "una llarga experiència en afers polítics, diplomàcia i gestió d'equips". En aquest quart de segle, Claret ha assumit responsabilitats de representació institucional davant de governs i administracions públiques, de lideratge de negociacions d'alt nivell, de gestió de projectes i d'organització de campanyes d'informació pública. Ha exercit tant des de les seus a Nova York com en diverses missions i oficines regionals a l'Àfrica, a l'Amèrica Llatina i al Pròxim Orient.

El currículum de Francesc Claret

El Departament d'Acció Exterior també recorda que ha sigut cap de l'Oficina Regional de la Missió de Verificació de les Nacions Unides a Colòmbia, Medellín (2016-2017). L'any 2021 va ser nomenat cap de gabinet de l'Oficina del Representant Especial del secretari general de l'ONU a Colòmbia i cap a la Missió de Verificació a Bogotà. 

Nascut a Barcelona l'any 1971, Claret és llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctorand en Dret per la Universitat de Leiden (Països Baixos). També compta amb un diploma en drets humans per l'Institut Català de Drets Humans (ICDH) i el Consell d'Europa, així com amb un postgrau en Relacions Internacional i Europees per la Universitat d'Amsterdam i un màster en Dret per la Universitat de Sussex. El nou delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda ha estat director de programa del Fòrum Mediterrani de la Jove Aliança de Civilitzacions — Segona Trobada de Joves Euromed de la Fundació Anna Lindh (2006), formador al Curs Sènior de Mediació i Facilitació de la UNHQ (Nova York, 2013) i professor convidat a la Universitat de Sabaneta (Colòmbia, 2020).