Amb la confirmació de l'assistència de Joan Carles I i Sofia de Grècia al funeral de la seva "cosina" Elisabet II, s'obria la porta que els Borbons apareguessin junts i units, com no se'ls ha vist des d'un altre funeral, el de la infanta Pilar, germana de l'emèrit, el 2020. Llavors, Joan Carles encara no havia fugit a Abu Dhabi i, tot i que la situació ja era complicada i les relacions entre pare i fill estaven molt allunyades, ara encara són més complexes. Amb tot, això no serà possible, ja que si bé la reina Sofia viatjarà amb el seu fill i la reina Letícia, Joan Carles ho farà directament des dels Emirats Àrabs i un cop a dins de l'abadia de Westminster no s'asseuran junts: els reis actuals ho faran amb la resta de caps d'estat i les seves parelles, mentre que Joan Carles i Sofia seran situats a un altre lloc, amb la resta de convidats de Buckingham. Amb tot, els dos emèrits sí que s'asseuran junts, una imatge insòlita en els últims dos anys.

Altres reis abdicats, també convidats 

Des d'un primer moment existia el dubte de si Joan Carles assistiria o no a aquesta cerimònia, ja que ni tan sols se sabia si el convidarien. Ahir es va confirmar que Palau li havia enviat una invitació i hores després es confirmava que l'emèrit assistirà a un dels esdeveniments més importants d'aquest segle XXI. Joan Carles i Sofia, segons explica El Confidencial, han estat convidats a aquest funeral de manera "personalíssima", ja que en general només hi haurà dos representants per a cada delegació. Aquesta excepció també s'ha fet en el cas dels Països Baixos i Bèlgica, els dos altres països que compten amb reis que van abdicar en favor del seu fill. En el cas de Dinamarca, ja s'ha confirmat que no hi anirà la reina Margalida, que aquest cap de setmana ha celebrat els seus 50 anys de regnat, sinó el seu fill Frederic i la princesa Mary, per evitar el trasllat de la monarca.

Relació estreta entre les dues monarquies 

D'ençà que va morir Elisabet II el passat 8 de setembre, les cases reials d'arreu d'Europa s'han esforçat a demostrar el vincle que els unia a una de les reines més respectades de la història, no només per la seva longevitat i llarg regnat, sinó també pel seu caràcter. També l'espanyola, amb Felip VI parlant d'Elisabet com a tieta Lillibet, el diminutiu amb què es referien a ella els membres més propers de la família Windsor, i nom que el príncep Enric va posar a la seva filla en honor a l'àvia.

Joan Carles I, que tot i que té una causa oberta al Regne Unit no té cap restricció de moviment al país, és un cosí llunyà de la reina d'Anglaterra, ja que tots dos són rebesnets de la reina Victòria, considerada l'àvia d'Europa. Concretament, Joan de Borbó, pare de Joan Carles, era net de la princesa Beatriu de Battenberg, filla petita de la reina Victòria. Amb tot, Elisabet també era cosina d'altres reis d'Europa, com ara el de Noruega, per tant, no es tracta d'un vincle exclusiu amb els Borbons. Amb tot, la relació més estreta era la de Sofia de Grècia i Felip amb el duc d'Edimburg, que abans de renunciar als seus drets successoris per casar-se amb Elisabet era príncep de Grècia i Dinamarca.