Quan queden tot just 24 hores perquè el Parlament voti qui ha de ser el nou president o presidenta de la cambra, i en plena cursa entre Junts i la CUP per veure quin dels dos partits aconsegueix el càrrec, Carme Forcadell ha decantat la balança. En una entrevista a TV3, l'expresidenta del Parlament i dirigent d'ERC ha deixat clar que "si vol ser presidenta", Laura Borràs "hi té tot el dret", perquè "ha estat la candidata independentista més votada després d'ERC". Junts decidirà aquest dijous qui acaba proposant

El pronunciament de Forcadell és notícia no només per haver ocupat abans el càrrec, sinó perquè fins avui ERC s'havia mantingut equidistant en la batalla entre Junts i la CUP, si més no de portes enfora. Des que Sergi Sabrià va obrir la caixa dels trons fa unes setmanes admetent que estaven disposats a estudiar la proposta dels anticapitalistes per presidir la cambra catalana, no hi havia hagut cap més declaració des de les files republicanes. 

A més de reconèixer la legitimitat de Junts d'aspirar a la presidència del Parlament com a segon partit independentista, Forcadell ha assenyalat que "el candidat de la CUP és un home", Pau Juvillà. "Jo prefereixo una dona", ha remarcat. Amb tot, a la mateixa entrevista, ha afegit que l'ideal seria una "dona d'esquerres". 

Més enllà de la composició de la Mesa, l'expresidenta ha assegurat que ERC i Junts podran recuperar la confiança perduda al llarg de la darrera legislatura. Ara mateix, tal com avancen les negociacions, l'escenari més plausible apunta a una repetició del govern a dos, entre els partits de Junqueras i Puigdemont. En qualsevol cas, ha reconegut que el més probable és que, com va passar amb Puigdemont i amb Torra, l'acord arribi a l'últim minut. 

"Molt sola"

L'endemà que el jutjat de vigilància penitenciària posés fi al tercer grau dels presos de Lledoners, ha apuntat que el seu cas i el de Dolors Bassa depèn d'uns altres magistrats. Per això, s'ha mostrat esperançada que puguin mantenir el règim de semillibertat. Malgrat el cop que va suposar la revocació del tercer grau i la retirada de la immunitat a Puigdemont, des del seu punt de vista cal seguir insistint en la taula de diàleg amb l'Estat

Sobre l'octubre de 2017, Forcadell ha lamentat que es va sentir "molt sola" i ha posat l'exemple concret del dia 27 d'octubre, quan ningú no va voler intervenir al ple de la declaració d'independència i només ella va acabar prenent la paraula. 

A la imatge principal, Carme Forcadell al Parlament. / Sergi Alcàzar