Han calgut dues votacions, però no hi ha hagut sorpreses. Laura Borràs ha estat escollida presidenta del Parlament de Catalunya per majoria simple de 64 diputats, els d'ERC i Junts. La CUP no ha obstaculitzat la tria, però se n'ha desmarcat. Ha retirat la seva candidatura per Pau Juvillà, però no ha votat a favor de la líder dels junters, perquè qüestionen que assumeixi el càrrec estant imputada en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes. D'aquesta manera, Junts pren el relleu a ERC en el càrrec de segona autoritat del país, que fins ara ostentava Roger Torrent

Enfundada en una mascareta amb un els versos del poema La llibertat, de Joan Margarit, Borràs ha obtingut el suport de 64 diputats, un menys dels que sumen ERC i Junts. La Mesa d'Edat no ha acceptat la delegació de vot de Lluís Puig, a l'exili. Per corregir-ho, la CUP ha cedit un dels seus vots a Junts. Tanmateix, en la segona votació algun dels diputats d'ERC o Junts s'han equivocat en el vot, perquè en comptes de 65 n'han sortit 64. 

ERC i Junts van necessitar fins al darrer minut del temps de descompte per rubricar l'acord sobre la composició de la Mesa. Fins al vespre, el partit de Puigdemont no va oficialitzar que la seva proposta per presidir la cambra era Laura Borràs, tot i que totes les travesses apuntaven el seu nom. Els republicans van acceptar entregar a Junts la presidència, fos qui fos el candidat proposat, arrencant a canvi el compromís de Junts que garantiran la investidura de Pere Aragonès

El pacte de mínims per la Mesa del Parlament coixeja perquè la CUP hi és a mitges. Els anticapitalistes han manifestat públicament la seva indignació per com han anat les converses aquests dies i critiquen que s'han prioritzat els interessos de partit i les cadires. Amb tot, no s'han aixecat de la taula i acabaran aconseguint un dels objectius fixats arran dels resultats obtinguts el 14-F, que és fer-se un lloc a la Mesa del Parlament

Precisament per mantenir els cupaires lligats a la negociació, ERC ha optat per cedir una de les dues places que, com a segon grup del Parlament, podrien haver-se garantit a la Mesa. Concretament, els de Junqueras es quedaran amb la vicepresidència primera i deixaran que la secretaria que els correspondria sigui per a la CUP. 

El PSC ha votat per la seva candidata, Eva Granados, que ha comptat amb el suport del PP i Cs. Els comuns han apostat per Joan Carles Gallego i Vox per la seva diputada María Elisa García Fuster. 

Nou repte: investidura el 26 de març

Durant la sessió constitutiva d'aquest matí al Parlament, els membres d'ERC i Junts han volgut exhibir una imatge de sintonia, malgrat que les converses per formar govern no són un camí de roses. De cara al públic s'han deixat fotografiar somrients.

De moment, han superat el primer escull, que passava per assegurar que la presidència del Parlament seria per a un independentista i que els independentistes tindran majoria a la Mesa. Per ara, objectiu assolit. El PSC, partit guanyador de les eleccions, estava a l'aguait d'una virtual ruptura entre ERC i Junts que li deixés el camí lliure per arribar a la presidència del Parlament, per a la qual postulaven Eva Granados, que s'ha quedat amb 42 vots, els del PSC, Cs i el PP. Missió frustrada. El nou capítol, el 26 de març, quan se celebrarà la primera sessió d'investidura. 

A la imatge principal, Laura Borràs en el moment de ser proclamada. / EFE