Si Pere Aragonès va optar per situar la sessió que donarà el tret de sortida a la legislatura a la data límit que permet la llei és, precisament, perquè s'ensumava que les negociacions no serien ni fàcils ni ràpides. Des d'aquest dimarts, ERC, Junts i la CUP han intensificat els contactes amb reunions a tres per desencallar un acord que salvi el primer escull a la vista, la constitució del Parlament, aquest divendres. Després de dues trobades poc fructíferes, la CUP ha decidit elevar a públic el seu malestar per la manca de concreció dels dos principals partits de l'independentisme, a qui exigeix que es posin les piles.

En un comunicat expressen "preocupació" davant del fet que Junts per Catalunya "segueixi exigint la presidència del Parlament sense voler concretar ni proposta política ni noms" i denuncien que el partit de Puigdemont "ni tan sols" es mostren disposats a parlar-ne, "portant la situació al límit". 

Ja fa dies que els anticapitalistes han manifestat obertament la seva predisposició per assumir el càrrec de segona institució del país i fins i tot han posat cara a la seva oferta, la del diputat Pau Juvillà. Amb tot, els cupaires han deixat clar que la seva prioritat no és la cadira, sinó poder garantir que la Mesa del Parlament frenarà els discursos d'odi i les amenaces de l'extrema dreta i, a la vegada, vetllarà perquè el TC no esberli la sobirania de la cambra, si cal, exercint la desobediència. 

Dit d'una altra manera, la CUP es postula perquè té la seguretat que un president seu actuarà tal com esperen. Ara bé, l'objectiu últim és que hi hagi un independentista i s'eviti que el PSC es faci amb el control del Parlament. Per això no posen la presidència de la cambra com a línia vermella i s'obren a votar un candidat de Junts. El problema, asseguren, és que a menys de 48 hores per la votació, encara és hora que Junts expliciti la seva proposta, més enllà dels rumors que apunten a Laura Borràs. Tant pel que fa al nom com al projecte. Insisteixen que no n'hi ha prou amb proclamar que tenen dret al càrrec pels resultats electorals. 

Respostes al model d'ordre públic

La inquietud de la CUP s'estén també a Esquerra Republicana, a qui critiquen la falta de concreció sobre les demandes que els cupaires van posar per començar a negociar i que els republicans van comprometre's a analitzar. Concretament, en relació a la moratòria de les bales de foam, que s'aparti els antiavalots dels desnonaments i que la Generalitat deixi de personar-se contra els independentistes i activistes detinguts en mobilitzacions a Catalunya. La intenció d'ERC i Junts és traslladar aquestes propostes en una comissió parlamentària que abordi a fons la revisió del model de seguretat català, però la CUP considera que aquests punts concrets han de ser d'aplicació urgent

A la CUP tampoc convenç que ni ERC ni Junts hagin aprofundit en el projecte polític de cara a la legislatura que comença. A tots dos partits els exigeix "voluntat política per treballar un acord que eviti situar-se en les mateixes coordenades que durant la legislatura anterior, que doni respostes a la població davant la crisi política, social i econòmica i que s’allunyi de l’intercanvi de cadires".

Aquest vespre, els anticapitalistes celebren un conclave amb les assemblees territorials i les organitzacions afins per tal d'analitzar l'estat de les negociacions i prendre les decisions que considerin oportunes. 

A la imatge principal Dolors Sabater, Laura Borràs i Marta Vilalta conversen abans de la conferència de Pere Aragonès, dijous passat. / ACN