El rei Felip VI tornarà a Barcelona abans que acabi l’any. Després d’inaugurar ahir el saló Automobile enmig de la indiferència de les institucions catalanes. Felip VI presidirà, si la cosa no es torça, el lliurament dels despatxos als nous jutges, un acte que tradicionalment s’ha celebrat a Barcelona al mes de setembre.

La Moncloa, avança La Razón, ja treballa amb la Casa del Rei en la preparació d’aquesta visita, després que el poder judicial traslladés al monarca la seva invitació per presidir l’acte. Enguany el lliurament dels despatxos se celebrarà al novembre i no al setembre com era tradicional. Des de les instàncies judicials s’ha buscat evitar que l’acte coincidís amb dates significades de l’independentisme per evitar el boicot de la visita. Cada cop que hi ha una visita reial, a banda de la indiferència institucional, associacions com l’ANC i Òmnium i formacions com l’Esquerra independentista convoquen protestes contra la seva presència a Catalunya.

Vetat al 2020

L’any 2020, trencant amb la tradició, el monarca espanyol no va presidir el lliurament dels despatxos. Vista la situació política, amb la sentència d’inhabilitació del president Quim Torra a punt de sortir, des de Moncloa es va considerar que no era adequada la visita reial. L’any anterior, amb l’excusa de la celebració del 40 aniversari de la Constitució, va tenir lloc, excepcionalment a Madrid.

Carlos Lesmes Escola Judicial CGPJ Barcelona EFE

Lesmes durant el lliurament de despatxos als jutges  l'any passat / Europa Press

Enuig dels jutges

La decisió de la Moncloa va enfurismar la cúpula judicial, que va carregar contra el govern de Pedro Sánchez. El mateix president del CGPJ, Carlos Lesmes, durant el lliurament dels despatxos va denunciar que l’absència del monarca tenia una “dimensió constitucional i política”.

Ja fa anys que el president de la Generalitat no assisteix al lliurament de despatxos dels jutges, que ha delegat la seva assistència en el conseller de Justícia o en un director general.

 

Imatge principal, Felip VI durant la seva visita al saló de l'automòbil / Sergi Alcàzar