L’independentisme ha tornat a mostrar el seu rebuig al rei Felip VI sortint a protestar contra la seva presència a Barcelona. Uns centenars de persones han respost a la crida de l’Assemblea, Òmnium, CDR i partits independentistes i s’han mobilitzat davant la Fira de Barcelona, on se celebra el Saló de l’Automòbil que el monarca ha visitat.

Sota el lema de “Catalunya no té Rei”, els manifestants han tallat la circulació, cosa que com és habitual ha provocat la desesperació d’algun conductor amb pressa. Els mobilitzats també han cantat altres lemes com “1-O, ni oblit ni perdó” i “fora les forces d’ocupació”.

 

Activistes de diverses entitats també han desplegat pancartes antimonàrquiques just davant de l’entrada al Saló, a l’avinguda Maria Cristina. Durant un parell d'hores, els manifestants han mantingut tallada la circulació donant voltes a la rotonda de la plaça Espanya. També han cremat alguna bandera espanyola.

 

Unitat en el rebuig al Rei

A la protesta hi han assistit diversos diputats independentistes tant del Parlament com del Congrés. La diputada d'ERC a les Corts espanyoles Pilar Vallugera ha recordat que "la monarquia sempre ha estat contra Catalunya" i que és una institució "hereva del franquisme".

El diputat de Junts al Parlament Francesc Ten ha afirmat que "el Rei no és benvingut a Catalunya" per "haver dirigit la repressió contra el moviment independentista". "El 80% de la societat no li dona suport", ha afegit.

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha afirmat que "els Països Catalans no tenen rei" i ha titllat de "provocació" la visita d'avui del mateix monarca i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. També ha criticat que "hi hagi representants de la Generalitat" a la Fira.

Protesta visita rei Felipe VI Miquel MUñoz (2)

Pancarta antimonàrquica desplegada davant la Fira de Barcelona / Foto: Miquel Muñoz

El vicepresident de l'Assemblea, David Fernàndez, ha llançat un missatge als polítics independentistes. Els hi ha recordat que "fa quatre anys vam votar de manera legal i vam guanyar". "L'1-O vam tenir el control del territori. No hi ha cosa més antidemocràtica que no ser fidels a aquell mandat", ha alertat.

Gerard Pijoan, de la junta nacional d'Òmnium ha exigit a la monarquia i al govern espanyol que demanin "perdó" per la "violència policial de l'1-O" i pel discurs del Rei del 3-O.

Marta Daviu, del SEPC, ha denunciat que la visita del Rei és un símbol de l’opressió i ha afirmat que la ciutat que trepitja avui Felip VI “és la mateixa que trepitjava Felip V i el rebia amb foc i pedregades”.

Ni Aragonès ni Borràs

Felip VI ha estat rebut ni pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aragonès s'ha excusat pel darrer dia de ple del Debat de Política General al Parlament i Borràs directament ha declinat la invitació. Qui sí que ha coincidit amb el monarca ha estat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

 

Imatge principal: manifestants independentistes protesten contra la presència de Felip VI a la plaça Espanya / Foto: Miquel Muñoz