"Sentim un enorme pesar per aquesta absència. I el nostre lament no només obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del cap de l'Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges respon a l'especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis del 1812, i que serveix a més per ressaltar la dignitat de la nostra funció", ha dit el president de la judicatura espanyola, Carlos Lesmes, durant l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges.

Per primer cop en 20 anys el Rei no ha assistit al lliurament de despatxos judicials, cosa que ha enutjat tota la judicatura. El pols, però, és entre la cúpula judicial i el govern de Pedro Sánchez, a qui s'atribueix la decisió que el Rei no hagi vingut a Barcelona. 

Lesmes ha carregat menys del que s'esperava contra el govern espanyol durant l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges que han fet la carrera a l'Escola Judicial de Barcelona i que a partir d'avui ja poden exercir. Ahir va transcendir que el president dels jutges espanyols llançaria un missatge, un toc d'alerta, que ha centrat avui totes les mirades, però que finalment ha estat més un gest i amb un to prudent. Amb tot, sí que ha apel·lat a la Constitució: "la presència del Rei en l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges va molt més enllà del fet protocol·lari. Té una enorme dimensió constitucional i política, expressió del suport permanent de la Corona al Poder Judicial en la seva defensa de la Constitució i de la llei en benefici de tots els espanyols, als quals servim".

 

 

El president del CGPJ s'ha referit als motius pels quals el Rei no hi ha assistit amb un "siguin quines siguin les circumstàncies que ho han motivat" i ha desitjat que "Sa Majestat el Rei pugui seguir encoratjant amb la seva presència a Barcelona els nous jutges en l'acte d'inici de la seva apassionant i difícil tasca de protegir els drets dels espanyols i defensar l'ordre jurídic".

 

 

El moment final, amb el "Visca el Rei" del vocal del CGPJ José Antonio Ballestero des de la segona fila del pati de butaques, però, ha deixat entreveure clarament el suport de la judicatura a Felip VI i la crítica cap a l'executiu espanyol, a qui s'atribueix l'absència del monarca. 

 

 

L'acte, que es fa cada any, ha pres una dimensió extraordinària arran de l'absència del rei Felip VI. La graduació dels jutges fa anys que acusa les desavinences polítiques. Primer amb el procés independentista, quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont va refusar la invitació. Després per l'1-O i el discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017.  I l'any passat l'acte es va traslladar a Madrid per evitar un nou conflicte amb la presència del Rei. 

Els nous jutges tampoc callen

Abans de Lesmes qui ha parlat ha estat la primera de la promoció, una promoció que avui també ha plantat l'acte protocol·lari. Dels 62 nous jutges, només 40 han assistit al lliurament de despatxos. "L'acte ha quedat entelat per l'absència d'alguns companys de promoció que, per alguns motius, s'han vist desencantats", ha dit Cristina Menéndez, primera de la promoció, que s'ha dirigit a l'auditori amb un discurs d'un marcat to polític. 

L'acte s'ha vist marcat per les mesures arran de la pandèmia de la Covid-19. No s'ha fet a l'auditori, sinó a l'Escola Judicial, i s'ha retallat tota la part de la recepció per evitar contactes. Això ha fet enrere alguns dels nous jutges, però també ha estat per l'absència del Rei i la polèmica que ha envoltat l'acte.

"Els jutges sempre seguirem aquí", ha dit Menéndez apel·lant també a la "independència i igualtat davant la llei" i ha criticat la "política temptada per la divisió i a l'enfrontament".