El Poder Judicial ja ha cursat la invitació al Rei Felip VI perquè presideixi l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges que se celebrarà a Barcelona, ​​un esdeveniment a què tradicionalment assisteix el monarca a excepció de 2020, quan va comunicar la seva decisió de no assistir-hi.

Un acte pompós i, bàsicament, destinat als nous jutges que surten de l'Escola Judicial de Barcelona, que forma els magistrats de tot l'estat espanyol, on els parlaments van adreçats a refermar el poder judicial i que en funció del context polític es donen alguns missatges, i que el govern de Pedro Sánchez va voler fer passar més discretament evitant que hi anés el Rei. Però aquesta absència va generar l'efecte contrari. A Barcelona no es va xiular el Rei, però els jutges es van encarar a Sánchez

La sentència d'inhabilitació del president Quim Torra estava al caure i políticament la Moncloa no volia més escàndols. L'any anterior, el 2019, l'acte es va fer de manera excepcional i per primer cop a Madrid amb l'excusa del 40 aniversari de la Constitució. Però l'any passat, tot i les restriccions per la Covid-19 i l'austeritat de l'acte, els jutges van convidar el Rei que s'havia de traslladar a Barcelona. Finalment no ho va fer.

Aquest any els jutges han tornat a convidar al Rei, tal com marca el protocol. Fonts del Poder Judicial, consultades per Europa Press, confirmen que aquest 2021, com és tradició, s'ha cursat aquesta invitació a la Casa de Rei. Encara no hi ha data decidida per fer l'acte. Habitualment és a finals de setembre. Es valora la seva celebració abans que finalitzi l'any.

En cas que el Rei Felip VI accepti, la normalitat tornaria a aquest esdeveniment després que el 2020 no presidís per primera vegada l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges. Llavors, la Casa Reial va comunicar el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) la seva decisió de no assistir, malgrat ser convidat amb normalitat com cada any.

Dos anys d'impàs

Segons fonts, en aquesta ocasió, l'òrgan de govern dels jutges havia cursat la invitació, que va ser acceptada per Casa Reial, ja que va contestar confirmant la seva assistència. No obstant això, el CGPJ va rebre una nova comunicació en què s'informava que el Rei finalment no acudiria al lliurament de despatxos.

Era la primera vegada que, des que va accedir al tron el juny de 2014, Felip VI no acudia a aquest acte que se celebra a Barcelona, ​​on té la seva seu l'Escola Judicial. No obstant això, les mateixes fonts consultades van assenyalar que no era la primera vegada que un monarca no presenciava el lliurament de despatxos.

El lliurament de despatxos és un dels pocs actes anuals relacionats amb el poder judicial als quals assisteix el Rei. Un d'ells és l'Obertura de l'any judicial, que va tenir lloc la setmana passada al Tribunal Suprem i que va ser presidit per Felip VI, com també és habitual.

A causa d'aquesta gens habitual absència, el 2020 les associacions de jutges van demanar explicacions tant a Govern com a CGPJ. De fet, l'Associació Professional de la Magistratura (APM) va demandar en un comunicat que l'executiu de Pedro Sánchez donés explicacions sobre els veritables motius pels quals el rei finalment no anava a assistir, ja que segons diversos mitjans de comunicació el govern espanyol, havia "aconsellat" la seva absència per "raons de seguretat".