La inauguració del saló de l'automòbil ha propiciat aquest dijous la quarta visita del rei Felip VI aquest any a Catalunya i, com en les ocasions anteriors, la indiferència ha estat la tònica de la resposta de les institucions catalanes. El monarca ha arribat a la Fira de Barcelona acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. En canvi, no s'hi han presentat ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha donat de baixa al darrer moment.

La visita s'havia d'haver fet demà, però s'ha avançat un dia per evitar que coincidís amb l'aniversari de l'1-O. Amb l'arribada del Rei uns centenars de persones han mostrat la protesta per la seva presència a la plaça Espanya. No obstant, amb la muntanya blindada per les forces de seguretat. Felip VI ni se n'ha enterat perquè el dinar es feia al costat de les Fonts de Montjuïc. 

Aragonès ja va anunciar que no podia anar al dinar inaugural que presidia el Rei a dos quarts de dues perquè havia de ser present al Parlament per participar a la darrera jornada del debat de política general que ha començat a les 16,30.

Rey Felipe VI subido coche junto al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, Salón del automovil Barcelona 2021 - Sergi Alcàzar

Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han provat alguns vehicles durant la visita a Automobile / Sergi Alcàzar

En nom del Govern ha assistit a la recepció el conseller d'Empresa, Roger Torrent, que no ha participat en el besamans però sí a la foto de família. Torrent, això no obstant, s'ha sumat a la comitiva que després del dinar ha visitat diferents estands de la fira. En aquest cas ha estat Torrent qui ha quedat despenjat d'una comitiva, organitzada al voltant de la figura del monarca. El conseller ha optat per buscar la companyia de la presidenta de la Diputació, Núria Marín.

Pel que fa l'Ajuntament, Colau havia anunciat que aniria al dinar però no a la visita al saló. Finalment, però, no hi ha pogut acudir "a causa d'un imprevist personal", segons s'ha comunicat des del consistori. La representació del consistori ha quedat en mans del primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni.

El rey felipe VI y el presidente del gobierno, Pedro Sánchez salón del automóvil barcelona 2021 - Sergi Alcàzar

Sanchez i Felip VI amb el president del saló Automobile, Enric Lacalle / Sergi Alcàzar

Això no obstant, durant el dinar Collboni no ha pogut ocupar la cadira de Colau a la taula presidencial, on tampoc hi havia cap representant de la Generalitat. El lloc de l'alcaldessa l'ha ocupat l'editor de La Vanguárdia, Javier Godó.

Finalment, ha acompanyat el monarca a la taula presidencial, el president Sánchez; el president de la Fira, Pau Relats; el president d'Anfac, José Vicente de los Mozos; i el president del Saló, Enrique Lacalle.

La visita al saló, on avui encara no hi havia públic, només professionals i periodistes, s'ha desenvolupat sense sorpreses. El monarca ha visitat els estands de les marques que fabriquen a l'Estat espanyol amb la voluntat de mostrar el seu suport al sector.

Més enllà de la curiositat que ha provocat entre els treballadors de la Fira, durant la visita pública, Felip VI s'ha pogut reconfortar del malestar provocat per la la fredor institucional que rep a Catalunya amb el Viva el Rey d'una espontània.

Quan ha marxat la comitiva reial, el vehicle del monarca l'ha recollit al començament de l'Avinguda Maria Cristina entre les dues columnes de la Plaça Espanya, però a aquella hora ja no hi havia ningú protestant. 

Aquesta era la quarta visita del monarca aquest any, després que va acudir a les jornades del Cercle d'Economia, a la inauguració del Mobile i al lliurament dels Premis Princesa de Girona.

 

A la imatge principal, Pedro Sánchez i Felip VI riuen durant la visita del saló Automobile / Sergi Alcàzar