El Partit Popular busca al carrer el suport que, a priori, no té al Congrés dels Diputats. Alberto Núñez Feijóo cerca aquest diumenge a Madrid les fotografies de mobilització que dimarts i dimecres ensenyarà durant la seva investidura probablement fallida. El líder del PP pretén carregar-se de raons contra una futura llei d’amnistia que tenen gola avall que Pedro Sánchez pactarà amb els independentistes. De fet, l’acte d’avui al migdia a Madrid representa una manera de deixar de prestar atenció a la sessió d’investidura. “Feijóo ha de demostrar que hi ha alternativa”, afirmaven diputats del PP aquest dijous als passadissos del Congrés.

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE | Segueix l'última hora
 

El PP aspiren a una gran mobilització per aquest diumenge que rondi les 10.000 persones a la plaça de Felip II, a l’adinerat barri Salamanca de Madrid. És el mateix lloc fetitxe on la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va començar la campanya electoral del 28-M que la va portar a la majoria absoluta actual. La normalització lingüística implantada al Congrés dels Diputats -orelleres i intèrprets per primera vegada- i el viratge del discurs de Pedro Sánchez sobre l’amnistia s’han convertit en la darrera setmana en munició de primer ordre per a les files populars. Per a l’entorn del gallec, Sánchez està començat a girar el relat sobre l’amnistia, dedicant-li paraules més amables i més conciliadores.

El duo Aznar-Ayuso torna a escena

Ara bé, l’aposta de Feijóo per agitar el carrer en contra l’amnistia arriba propulsada, indiscutiblement, per l’empenta de l’ala més conservadora del PP, representada pel duet inseparable de José María Aznar i Isabel Díaz Ayuso. Des del 23 de juliol que Aznar guardava la seva oportunitat per moure fitxa i dictar sentència. L’expresident va cridar a la mobilització contra l’amnistia sota la proclama de recuperar el “Ja n'hi ha prou!”, en referència a l’oposició pretèrita al terrorisme d’ETA que ara es torna a posar al mateix nivell que l’independentisme català.

Aznar va marcar el camí al mil·límetre i, al cap de pocs dies, Génova convocava a Madrid un “gran acte” contra una eventual llei d’amnistia. Feijóo havia centrat l’ofensiva a les institucions amb mocions en parlaments autonòmics i ajuntaments, però la irrupció dels missatges contundents d’Aznar van eclipsar l’estratègia del PP, fins al punt que s’hi van sumar decididament. L’obstinació del PP per remoure carrers i places va tenir la complicitat immediata de Díaz Ayuso, que va cridar a files, de la mateixa manera que havia fet amb la manifestació de Societat Civil Catalana el 8 d’octubre a Barcelona. La força amb què s’expressa Ayuso sempre fan pensar que ella espera pacientment la seva oportunitat per fer el gran salt.

Europa Press isabel diaz ayuso alberto nunez feijoo
Ayuso obrirà l'acte d'aquest migdia; Feijóo el tancarà / Foto: Europa Press

La determinació de la dirigent madrilenya va xocar amb els dubtes que van expressar altres barons territorials, que no les tenien totes de trepitjar asfalt a dos dies de la sessió d’investidura de Feijóo. Per evitar una altra foto de Colón, el PP ha presentat la convocatòria de diumenge com un “acte de partit convencional”, en paraules del portaveu Borjá Sémper, que tampoc ha tingut la seva millor setmana. Vox no es va sentir interpel·lat i va renunciar a secundar la concentració. Amb tot, no hi ha dubte que el missatge en contra de l’amnistia porta implícit l’assumpció que la investidura de la setmana que ve serà un fracàs. Feijóo s’ha quedat estancat amb els 172 vots a favor (PP, Vox, UPN i CC) i els quatre que li falten per la majoria absoluta representen un cop difícil de pair. L'últim intent  a la desesperada és fer una crida a la deserció de diputats del PSOE a favor del PP. L'ombra del 'tamayazo' sempre sobrevola la política espanyola.

Per això, el PP ja passa a la següent pantalla: el combat contra els pactes de Sánchez i els independentistes catalans. La reflexió copsada entre els diputats del PP consultats és que, de cara a l’acte d’avui, “Feijóo ha de demostrar que hi ha una alternativa” a la majoria que s’albira al Congrés i que ja s’ha tornat a constatar per la universalització del català, el basc i el gallec com a llengües de ple dret, al mateix nivell que el castellà. Una possible llei d’amnistia s’interpreta com una “barbaritat”. “Sánchez està dient que la llei és un destorb. Volen derrocar els dics de l’Estat de Dret”, assegura un parlamentari popular, que aposta per “frenar un procés de liquidació de l’ordre constitucional”.

Ayuso i Almeida faran d’amfitrions

A Gènova encara retronen els crits de suport que Ayuso es va endur la nit amarga del 23 de juliol. Feijóo havia aconseguit una victòria insuficient a les eleccions generals i, en sortir al balcó de les grans ocasions, la parròquia va començar a victorejar el nom de la madrilenya, davant la mirada atònita del mateix Feijóo i la secretària general, Cuca Gamarra. Aquella escena pot repetir-se aquest migdia tenint en compte que Ayuso juga a casa i s’ha esforçat a mobilitzar la delegació madrilenya del PP. La presidenta de la Comunitat de Madrid i l’alcalde José Luis Martínez Almeida faran d’amfitrions i prendran la paraula en primer lloc.

El protagonisme se’l reserven els dos expresidents espanyols del PP, José María Aznar i Mariano Rajoy, qui també ha etzibat una bona coça a Sánchez afirmant que l’amnistia és “un cop de gràcia a la democràcia”, mentre Feijóo tancarà l’acte. Madrid agita el carrer contra l’amnistia i només el temps dirà si també ajuda a moure la cadira a Feijóo.