L'ombra del tamayazo recorre el panorama polític espanyol; i ho fa en un context on una part del PSOE es mostra contrària a la línia de direcció de Pedro Sánchez, amb els sectors més dretans del partit clamant públicament contra l'amnistia als encausats pel Procés i contra uns eventuals pactes amb l'independentisme català per investir Sánchez, com ho han fet ja l'expresident espanyol Felipe González, l'exvicepresident Alfonso Guerra, el president de Castella-la Manxa, Emiliano Garcia-Page, i el líder del PSOE a l'Aragó, Javier Lambán. Amb aquest panorama dins dels socialistes, el president de la Junta d'Andalusia i líder del PP andalús, Juanma Moreno, ha cridat aquest divendres els diputats del PSOE a rebel·lar-se "pels seus principis" i trencar la disciplina de partit en el debat d'investidura de la setmana vinent del líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo.

En una entrevista a El Confidencial, Moreno encoratja a la ruptura del vot entre els socialistes per evitar les cessions als independentistes i apel·la a la seva "consciència d'Estat" per a recaptar els quatre suports que encara li falten a Feijóo per tirar endavant la seva investidura com a president del Govern. "Més enllà de la lògica disciplina de partit, que hi ha de ser, a vegades s'arriba a extrems en els quals els diputats han de rebel·lar-se pels seus propis principis", recalca el dirigent andalús, que precisa que l'acta del diputat és personal, encara que es presenti a través d'una formació política, i que és el diputat qui pren les decisions. 

Moreno assegura que ha escoltat molts diputats socialistes, "no un ni dos", que no estan d'acord amb les tesis de Pedro Sánchez i una hipotètica amnistia per als independentistes catalans, encara que creu que "quedaran ofegats per la disciplina de partit i la por". "Sánchez ha provocat que qui parli surti del partit expulsat de manera immediata i sigui condemnat a l'ostracisme dins del PSOE", critica Moreno en referència a l'expulsió del partit a l'exdirigent socialista Nicolás Redondo Terrero, motivada pel "reiterat menyspreu" a les sigles, segons va argumentar la direcció socialista actual. 

Perill de 'tamayazo' al Congrés

La del tamayazo i les trànsfugues és una pràctica de política bruta que no seria la primera vegada que el PP posa en pràctica, com va fer comprant els dos diputats d'UPN en la darrera legislatura perquè votessin en contra de la reforma laboral de Yolanda Díaz, contra la directiva donada pel seu propi partit. Tampoc no seria la primera vegada que uns representants polítics del PSOE voten en contra de les seves sigles, com quan Eduardo Tamayo —qui dona el nom popular a la pràctica— i María Teresa Sáez van votar contra la investidura del candidat socialista a la presidència de l'Assemblea de Madrid i van facilitar que Esperanza Aguirre arribés a governar la Comunitat. 

Converses entre Feijóo i García-Page

En aquest context, Alberto Núñez Feijóo, ha trucat aquest dijous al president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, un dels socialistes més crítics amb Sánchez i amb els pactes amb l'independentisme català, en el marc de la ronda de contactes amb presidents autonòmics que va iniciar fa uns dies de cara al debat d'investidura que tindrà lloc d'aquí a cinc dies al Congrés dels Diputats. Així i tot, el president de Castella-la Manxa ha admès que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo podria trobar entre els socialistes algun vot trànsfuga de cara a la investidura de la setmana vinent, però, ha advertit que ell no empararia vots així. En una entrevista a la Cadena Ser, Page ha afirmat aquest dijous que "qui estigui jugant a la falta de vots del PP, el seu dèficit electoral, el compensin trànsfugues del PSOE, pot ser que els trobi, però sens dubte no serà perquè jo els busqui ni jo els empari". “Les coses han de ser netes. El govern d’Espanya, el que sigui, no pot estar mai sotmès a tamayazos de cap mena. I ho he dit des del primer moment. Per molt que des de Vox parlin de socialistes bons. A mi em deixen com un drap brut cada dia. Jo seré coherent sempre. Vull poder mantenir una hemeroteca coherent amb el govern que sigui. He discrepat amb gent com el president Bono. No tinc més credibilitat ni més mèrit per tenir majoria absoluta”, ha conclòs.