Discurs ultra de José María Aznar amb Pedro Sánchez i Carles Puigdemont com a principals víctimes. L’expresident del govern espanyol ha pronunciat aquest dimarts un discurs en un acte inaugural de la FAES en la qual ha titllat l’amnistia “d’autodestrucció constitucional” i ha insinuat que l’actual cap de l’executiu pot haver “perdut el cap” per obrir-se a negociar-la. “No hi ha cap Estat que no faci passar vergonya als seus ciutadans en el qual es concedeixi carta de naturalesa a un pròfug de la justícia i accepti que un govern depengui de la voluntat d’un colpista”, ha assenyalat l’exdirigent del PP.

En l’acte inaugural d’aquest campus de la fundació que ell mateix presideix, Aznar ha opinat que amnistiar els actors del Procés implicaria “convidar-los a tornar” a organitzar un referèndum unilateral d’autodeterminació. Així mateix, ha assenyalat que no hi ha ara mateix cap Estat que es pugui considerar demòcrata que “parli d’autodeterminació, de manera explícita o camuflada, com a contrapartida per formar govern”. Així, l’expresident espanyol ha demanat al PSOE que deixi de “frivolitzar” sobre aquesta qüestió: “No hi ha res més pervers que aquesta falsa normalitat”, ha dit.

“Hem de tenir clara la idea que el perill no ve de fora; està induït pel PSOE, que s'ha convertit en el desencadenant d'una síndrome en el qual els que han de defensar la Constitució des del govern es converteixen en els seus principals atacants”, ha manifestat José María Aznar. L’expresident espanyol també ha volgut acusar el partit de Pedro Sánchez de “voler confirmar la nostra pitjor història”, fent que “a Espanya tard o d’hora acabi apareixent el mal de la divisió i el fracàs”.

Aznar ha utilitzat el terme “destrucció constitucional” en diversos moments del seu discurs, i tampoc ha tingut cap problema per referir-se al Procés com un acte de “sedició”. I ha assenyalat que la Constitució ha de servir, precisament, per aturar els peus a l’independentisme. Ara, però, a parer seu, s’està duent a terme una operació de “desmantellament” de la Constitució, de “destrucció de la seva legitimitat i reversió d’una gran història d’èxit”.

La reunió de Yolanda Díaz amb Carles Puigdemont a Brussel·les

És per això que Aznar també s’ha posat les mans al cap en recordar que la setmana passada la vicepresidenta segona del govern espanyol va viatjar a Brussel·les i es va reunir amb Carles Puigdemont. “Abans els ministres viatjàvem a Brussel·les a defensar els nostres interessos i aconseguir que els fugitius de la justícia fossin entregats”, ha manifestat. En aquest sentit, ha assenyalat que troba a faltar la presència de Josep Piqué, un “català, espanyol i europeista” contrari “a la degradació a la qual es condemna les institucions”.

Crida a la mobilització: "Prou"

Paral·lelament, Aznar ha fet una crida a la mobilització, assegurant que "una altra vegada" cal dir "prou". Perquè, segons l'expresident espanyol, "Espanya no pot tornar i no tornarà a un sistema basat en l'exclusió, el sectarisme i la destrucció programada de la nació". "Volem viure en l'èxit de la convivència, de la unitat, del pluralisme i de la llei igual per a tothom", ha sentenciat.