L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha carregat durament contra una eventual amnistia als encausats per l'1-O i els fets derivats del Procés, en considerar que és una cosa "absolutament desbaratada", una "esmena a la totalitat a la democràcia espanyola", un "frau", "contrària a la Constitució", impulsada per "una motivació particular, allunyada de l'interès general" i "totalment immoral", perquè si es produeix "estarem dient que tot el que va fer la democràcia espanyola, l'estat de dret, els jutges, fiscals i policies i qualsevol persona que va defensar la llei ho va fer malament", i que "tot el que s'ha fet a Catalunya aquests darrers anys estava ben fet". Molt crític també amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, Rajoy ha criticat que mai no va dir res sobre no judicialitzar el Procés quan van pactar plegats l'aplicació del 155 a Catalunya el 2017. 

"El rei va dir el que pensem la immensa majoria d'espanyols", ha assegurat també Rajoy, en referència al famós discurs que fa fer Felip VI censurant l'1-O. L'expresident 'popular' també ha assegurat que una eventual amnistia és "un atac" a la ciutadania, ja que "crea dos tipus d'espanyols: els que hem de complir la llei i els que estan facultats per no fer-ho per raons estrictament polítiques i l'interès particular d'una votació d'investidura", ha apuntat Rajoy, molt crític, en una entrevista a la COPE aquest dijous. "Se'ns està dient que el que hem fet durant aquests darrers 40 anys ha estat malament, i que la nostra llei és il·legítima", ha conclòs l'expresident del PP. 

Defensa l'aplicació del 155 el 2017

Rajoy ha assenyalat que quan van acordar amb el PSOE l'aplicació del 155 el 2017, ho van pactar sense que Pedro Sánchez digués que no s'havia de judicialitzar una crisi política, en referència a les paraules d'aquest dimecres del president socialista en funcions. L'expresident 'popular' ha recordat també que el PSOE va votar a favor al Senat. Aquesta tesi a la qual ara s'ha sumat Sánchez, diu Rajoy, és "el mateix que dir que un polític pot delinquir i té impunitat", cosa que valora com a "disbarat". L'exlíder del PP ha defensat l'aplicació del 155, en resposta a la declaració d'independència fugaç de l'expresident Puigdemont, perquè "ningú no pot pensar que un estat no es defensi" davant d'això. "Ara tothom sap el que és, inclosos els independentistes, i per això s'ho pensaran molt abans de tornar-ho a fer", ha conclòs Rajoy. 

Suport a Feijóo i dard a Sánchez

"Feijóo ha fet el que havia de fer", ha defensat Rajoy en referència a la proposta del líder 'popular' sobre fer un gran pacte d'estat entre PP i PSOE, opció que els socialistes van descartar. "Aquí s'ha optat per pactar amb partits extremistes, fora de la Constitució, que no volen estar a Espanya", ha criticat Rajoy en referència als pactes del PSOE amb els partits independentistes i l'esquerra espanyola. 

Sobre la intenció de Feijóo de presentar-se a la investidura, tot i que no té els suports, Rajoy ha aprofitat per recordar que el 2016 va sortir elegit amb els vots de Ciutadans i perquè el PSOE es va abstenir, "en comptes de fer el 'govern Frankenstein'" —pactes eventuals amb l'independentisme, nacionalismes perifèrics i amb l'esquerra—, cosa que el 2018, amb la tornada de Pedro Sánchez com a secretari general amb el suport majoritari de les bases de partit, sí que va fer. A més de recordar-se'n de Sánchez, Rajoy també ha aprofitat per carregar contra la vicepresidenta del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per haver anat a parlar amb Puigdemont a l'Eurocambra, ja que, és "un pròfug de la justícia, que s'ha donat a la fuga, un disbarat". 

Contra un pacte fiscal a Catalunya

A parer de l'expresident espanyol, la Constitució no permet un pacte fiscal per a Catalunya, amb un concert econòmic similar al País Basc o Navarra, ja que aquests últims "han estat acceptats per tots i està a la Constitució". "Si Catalunya té un pacte fiscal, i Madrid també, doncs deixem de ser un país per ser una altra cosa", ha valorat Rajoy, que ha qualificat la proposta d'insolidària i ha assegurat que afectaria la "igualtat entre espanyols". 

"No hi haurà referèndum d'autodeterminació"

"El dret d'autodeterminació és el dret a separar-se, que no està reconegut en cap Constitució del món, perquè ningú planta a la seva llei un míssil contra la seva pròpia existència com a nació", ha apuntat Rajoy, que ha dit que l'ONU no considera l'autodeterminació un dret. També, diu, "priva els espanyols a decidir sobre què és Espanya". I confia que el Tribunal Constitucional tindrà aquest parer, tot i la majoria progressista que hi ha ara mateix. "No hi haurà referèndum d'autodeterminació, seria la bogeria més absoluta", ha conclòs, en referència a la reivindicació de l'independentisme català.