Catalunya tindrà a partir de l’1 de gener de l’any vinent un segon regiment de l’Exèrcit de Terra, que se sumarà al regiment Arapiles de Sant Climent Sescebes. Aquesta és una de les mesures que s’estan desplegant al llarg d’aquest any a partir d’una ordre del Ministeri de Defensa publicada al BOE el passat 20 de desembre.

A partir de l’actual batalló Barcelona, que forma part del regiment d’infanteria Arapiles 62 y esta dins de la brigada Aragó, es crearà un nou regiment. Serà el Regiment d’infanteria Barcelona n. 63 i s’integrarà a la Brigada Guadarrama VII.

Es tracta d’un regiment d’un sol batalló, tot i que en algun moment en mitjans especialitzats es va apuntar la possibilitat que disposés de dos batallons per incrementar el nombre d’efectius a Catalunya. Estarà ubicat a la caserna del Bruc, que els darrers anys ha reforçat la seva equipació amb nous vehicles blindats, i tindrà al capdavant un coronel.

Des del 2017, en que l’exèrcit de Terra s’està estructurant en el que anomena Brigades Orgàniques Polivalents (BOP), s'havia apuntat la voluntat de reforçar la seva presència a Catalunya dins d'aquesta nova organització bàsica desenvolupada pel cap de l’Estat Major.

Alguns mitjans especialitzats van apuntar aleshores que va ser precisament la situació política a Catalunya, amb un referèndum independentista convocat per a l'1 d'octubre, el que va aconsellar ajornar els canvis. Precisament, el mes de juny d'aquell any es va reunir a Barcelona el Consell Superior de l'Exèrcit, que no se citava a la capital catalana des del 2001. La ministra Maria Dolores de Cospedal, que els mesos previs al referèndum va insistir repetidament en l'obligació de l'exèrcit de garantir al unitat d'Espanya, va encapçalar la reunió. Mesos més tard, Cospedal va assegurar que l'exèrcit estava preparat per actuar a Catalunya.

Finalment, la reestructuració de l'exèrcit de Terra es va acabar aprovant el 2018, ja amb el govern del PSOE a la Moncloa i amb Margarita Robles al capdavant del ministeri. L'ordre de Defensa que oficialitza els canvis es va signar el mateix dia que se celebrava la cimera entre els governs espanyol i català al palau de Pedralbes, el 20 de desembre, el dia abans que el Consell de Ministres es reunís a Barcelona, la qual cosa va obligar a blindar la capital catalana.

L’objectiu de la nova estructuració de l’exèrcit és, segons s’especifica en l’ordre ministerial, corregir “certes disfuncions” tenint en compte “l’evolució de l’entorn”.

Fonts del ministeri de Defensa consultades per El Nacional, atribueixen la creació d'un segon regiment a Catalunya a partir de la conversió del batalló Barcelona 62 al fet que els batallons es dediquen exclusivament a dur a terme operacions però necessita el suport d’un regiment  -que és la unitat immediatament superior- perquè es faci càrrec de l’administració i gestió del dia a dia.

Segons aquestes fonts, el batalló Barcelona 62, que fins ara formava part d’un regiment amb el de Sant Climent, “en passar a dependre d’una brigada diferent ha hagut de configurar-se com a regiment per dotar-se d’aquest petit òrgan de comandament, direcció i gestió per portar els tràmits administratius i de gestió del personal i material del qual disposa”. Aquest nou òrgan, segons les fonts consultades del Ministeri, estarà integrat per una trentena de persones.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat