Els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez s'han reunit finalment aquest vespre al palau de Pedralbes, primer sols i després acompanyats de dos membres dels respectius gabinets. Els dos governs no han aconseguit consensuar si la trobada era una cimera o una reunió de presidents, però sí han acordat una declaració conjunta en què expressen la coincidència en relació a "l'existència d'un conflicte sobre el futur de Catalunya" i la necessitat de diàleg per superar-ho.

Mantenen "diferències notables sobre l'origen, naturalesa i vies de solució" però comparteixen "per damunt de tot" la necessitat de garantir "diàleg efectiu" per fer possible una proposta política, segons el text que s'ha encarregat de llegir la consellera de Presidència, Elsa Artadi. Per aquesta raó, en el comunicat se subratlla que els dos governs defensen seguir potenciant espais de diàleg que permetin atendre les necessitats de la societat i avançar en una resposta democràtica en el "marc de la seguretat jurídica".

El govern espanyol hauria volgut incorporar al text una referència a la Constitució però finalment s'ha substituït per aquesta apel·lació a la seguretat jurídica. Ha estat la ministra Meritxell Batet qui ha subratllat en la seva compareixença posterior que aquesta entesa ha d'avançar dins del marc de l'Estatut i la Constitució, amb la voluntat d'oferir "respostes als problemes reals de la societat catalana".

De fet, en ser interrogada sobre el referèndum d'autodeterminació que reclama l'independentisme i que Artadi ha assegurat que s'havia tornat a reclamar, Batet ha assegurat que ni se n'ha parlat i que, de fet, no es resoldria el debat amb una pregunta binària. "La posició sobre el referèndum, obviament, no ha canviat", ha assegurat.

Els dos governs s'han emplaçat a una nova reunió el mes de gener en què per part catalana hi acudiria el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera Elsa Artadi, i per part espanyola, la vicepresidenta, Carmen Calvo, i el ministre que designi el president Sánchez. No s'ha concretat si la cita serà a Barcelona o a Madrid.

Tant el govern català com l'espanyol han mostrat signes evidents d'apostar per una distensió del clima polític a les portes de la reunió del consell de Ministres d'aquest divendres. Amb tot, les distàncies entre les posicions d'uns i altres continuen en dimensions còsmiques.

La ministra Meritxell Batet ha subratllat els resultats aconseguit amb les trobades que han mantingut els dos governs els darrers sis mesos. Per contra, Artadi ha destacat el resultat nul d'aquests contactes que, segons ella, "no donen resposta a les aspiracions de Catalunya". L'article 155 no ha aparegut en la conversa, segons Batet, mentre que Artadi ha assegurat que sí.

La conclusió és que, a banda del comunicat no hi ha hagut massa més acord entre els dos governs. Ni tant sols sobre la naturalesa de la trobada. Segons la Moncloa, ha estat una reunió de presidents -amb trobades paral·leles de dos ministres i consellers- i, segons el Govern, era una cimera amb membres dels respectius gabinets.

L'estira-i-arronsa per etiquetar la modalitat de la cita s'ha arrossegat fins al moment mateix de la trobada, quan els responsable de premsa d'un i altre executiu insistien a la sala atapeïda de mitjans en explicar les respectives versions. Fins i tot la ponsètia groga que guarnia la sala on s'ha celebrat la reunió dels dos presidents ha provocat una intervenció de la Moncloa que s'ha afanyat a afegir un test amb flors vermelles.

WhatsApp Image 2018 12 20 at 20.37.48

El president espanyol ha arribat amb 14 minuts de retard sobre l'horari previst. Torra feia mitja hora que l'esperava, acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi. Torra ha sortit a rebre'ls a la porta del palau de Pedralbes i han entrat. La vicepresidenta Calvo i la ministra Batet encara han trigat cinc minuts més a arribar.

Immediatament ha començat la reunió dels dos presidents, mentre que els dos vicepresidents, la ministra i la consellera es reunien al voltant d'una taula, "en paral·lel", com havia anunciat la Moncloa. Finalment, s'ha fet la trobada conjunta, tot i que des de la Moncloa s'ha subratllat que la fotografia es faria a peu dret per deixar clar que no havia estat una reunió de treball. I així s'ha fet.