La ministra espanyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha assegurat que l’exèrcit estava “preparat per actuar” a Catalunya, un reconeixement implícit a les amenaces de violència militar que al seu dia va denunciar la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

A més, en una entrevista al diari ABC, ha expressat la seva satisfacció perquè des de les files militars no hi hagi hagut “cap comentari, ni cap sortida de to, ni cap actuació malinterpretada”, respecte a Catalunya. És a dir, la ministra ha considerat “digne d’elogi” que els militars no hagin actuat per compte propi.

Així mateix, i ja en l’acte de celebració de la Pasqua Militar, Cospedal ha subratllat el compromís de les Forces Armades amb la unitat d'Espanya i ha assegurat que "no hi ha particularisme" capaç d'assegurar el seu futur com una nació "cohesionada, oberta, vertebrada i plural".

En el seu discurs a la Pasqua militar, el segon com a ministra de Defensa, Cospedal ha abordat el procés sobiranista català, encara que sense citar-lo expressament, i ha traslladat al Rei el compromís "sense reserves" dels Exèrcits i l'Armada amb la unitat i el futur d'Espanya.