La ciutat de Barcelona s'ha llevat aquest matí blindada per un espectacular dispositiu policial per protegir el Consell de Ministres que aquest divendres està reunit a la Llotja de Mar. Tots els accessos al Pla de Palau, on es troba la Llotja, estaven tancats per la policia igual com el passeig d'Isabel II davant del Moll de la Fusta, l'accés al qual s'havia tallat des de Drassanes.

Fonts de la Moncloa han intentat treure ferro al control policial i posaven l'accent en el fet que el president Pedro Sánchez, igual com la vicepresidenta, Carmen Calvo, i les ministres Meritxell Batet, Nadia Calviño i Magdalena Valerio han arribat passejant fins a la Llotja des de l'hotel Duquesa de Cardona, on han passat la nit. Asseguren que aquest passeig era un signe de "naturalitat" i normalitat i relativitzen el tancament de carrers assegurant que tots els Consells de Ministres estan protegits per un fort cordó de seguretat.

El que no era gens normal per als barcelonins era l'aspecte que oferia aquesta avinguda, tallada a la circulació de vianants i vehicles i amb les línies d'autobús interrompudes, i amb desenes de furgonetes policials i controls blindant tots els accessos.

Mentre Sánchez recorria per aquesta solitària avinguda els escassos 300 metres que separen el seu hotel de la Llotja, els talls de carreteres i les marxes lentes es repetien a diferents punts de la xarxa viària catalana. A la mateixa hora es produïen escenes de tensió al Paral·lel a l'altre extrem del passeig, amb enfrontaments entre Mossos i manifestants que intentaven trencar el cordó policial. Els enfrontaments han desembocat al llarg del matí en càrregues policials i tres detencions.

Malgrat els controls, des del pla de Palau es poden escoltar les protestes dels CDR que es van concentrant davant dels cordons policials i els crits i proclames de l'acte organitzat per l'ANC davant de l'estació de França. A més, de manera espontània, veïns del Pla de Palau han protagonitzat una cassolada coincidint amb l'entrada dels ministres a la Llotja. Els membres del govern espanyol que venien de l'aeroport han arribat amb un autocar blanc pel passeig d'Isabel II tallat al trànsit.

mossos paral·lel el nacional sergi alcàzar

Al llarg del matí, portaveus de la Moncloa s'han presentat davant la premsa repetidament per insistir que tot transcorre amb absoluta normalitat i fins i tot asseguren que hi ha poca gent a les concentracions.

També amb el Govern de la Generalitat hi ha hagut tensió de bon matí, arran la decisió "unilateral" de canviar el nom de l'aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas. Tot i l'enuig que ha expressat el Govern, fonts de la Moncloa insisteixen que aquesta és competència de l'executiu espanyol.

Abans de començar la reunió, Sánchez ha esmorzat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una trobada acordada ahir a la nit durant el sopar de Foment. L'alcaldessa li ha regalat un llibre de Manuel Sánchez Montalbán. Tots dos han esmorzat a l'hotel Duquesa de Cardona.

Ada Colau Pedro Sánchez  21 D EFE