Separat. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, contra el parer de la fiscalia, ha decidit investigar l’exconseller de Presidència Francesc Homs en una peça separada de la causa d’Exteriors. En la resolució, la magistrada sosté que les tres despeses imputades a Homs i el llavors secretari d’Exteriors, Senén Florensa, “no són fets connexos” amb les despeses de promoció de Catalunya a l’exterior entre els anys 2011 al 2017, i en la qual hi ha una desena d’excàrrecs investigats, com l’exconseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, per haver concedit subvencions de forma directa per valor de prop d’un milió d’euros. Les tres despeses sota sospita aprovades per Homs sumen 58.000 euros i van ser aprovades el 2012. Inicialment, la magistrada Carmen García Martínez no veia delictiu aquests fets, però l'Audiència de Barcelona, a petició de la fiscal, li va ordenar de fer una mínima investigació. I ara, els citarà com a investigats d’un delicte de malversació de fons i prevaricació.
En la resolució, la magistrada exposa que la fiscalia demana mantenir Homs i Florensa en la causa d’Exteriors en considerar que “són fons públics usats de forma anòmala en la promoció exterior de Catalunya del 2011 al 2017”. Aquest posicionament no és compartit per la magistrada en assegurar que Homs, que va deixar la Generalitat el 2016 per anar al Congrés dels Diputats, i Florensa, el 2011, “no formaven part de les estructures organitzatives vinculades a l’acció exterior”, i, per tant, no se’ls pot relacionar amb les altres despeses qüestionades. Per exemple, amb les subvencions directes a través del Diplocat a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), la qual es defineix com “l’única plataforma formada per actors de la societat civil catalana que fan diplomàcia pública” des de l’any 1995.
Ordres internacionals
A més, la magistrada García indica que la investigació d’Homs i Florensa, amb la documentació ja aportada, gairebé està enllestida, mentre la causa d’Exteriors està actualment paralitzada fins que es resolgui si s’ha d’ajuntar amb la investigació del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, on s’han processat una trentena de càrrecs públics i empresaris per organitzar l’1-O, fet que pot perjudicar amb dilacions indegudes el cas dels dos primers. Hi afegeix, també, que un altre fet que pot endarrerir la conclusió de la causa d’Exteriors és que la fiscalia ha demanat ara que declarin com a testimonis dos professors de la Universitat d’Edimburg (Escòcia) i Lovaina (Bèlgica), que encara no ha resolt si accepta, però que en el primer cas amb el Brexit, ja no funcionen els “àgils mecanismes de cooperació internacional”, com l’ordre Europea d’Investigació, que la mateixa magistrada va usar per comprovar el destí d’uns diners per un suposat estudi. I ara, s’hi aprova les testificals, haurà de demanar-ho a través del mecanisme del Conveni Europeu d’Assistència Judicial en matèria penal, amb el qual ja alerta que no es pot garantir que amb aquests instruments es puguin dur a terme declaracions per videoconferència. Per tot això, la magistrada ha acordat que Homs i Florensa siguin investigats de forma separada a la causa d’Exteriors perquè es pugui concloure en un temps “raonable”.
Despeses
Així, Homs -condemnat pel 9-N i investigat pel Tribunal de Comptes per Exteriors- té un nou procés penal per tres despeses. El primer fet, ara sota sospita, és que va aprovar la contractació d’un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. I la Fiscalia li retreu que ho va adjudicar sense fer un concurs públic. El segon fet que s’ha d’investigar és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d’advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial. I el tercer fet és que el desembre del 2012 va adjudicar una subvenció de forma directa per 7.400 euros a CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata). En les dues darreres adjudicacions, la fiscalia també sol·licitava que s'investigui al llavors secretari d'Exteriors, Senén Florensa, com s’ha acordat ara. La defensa de Florensa demanava ser investigat de forma separada d’Homs i la magistrada no ho ha aprovat.