"Estic molt tranquil perquè no hi ha cap delicte", així ho ha assegurat l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs. Tal com va avançar aquest dimecres Elnacional.cat, l'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació contra l'exconseller per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012, i que estan incloses en la causa d’Exteriors. En una entrevista a SER Catalunya, Homs ha recordat que el jutge d'instrucció va arxivar aquesta causa, la Fiscalia va recórrer la decisió i que ara l'Audiència de Barcelona diu que s'ha d'investigar. "Es va arxivar, s'ha tornat a obrir i es tornarà a arxivar, no en tinc cap mena de dubte", ha afegit. La fiscalia acusa Homs i l'exresponsable d'Exteriors Senen Florensa de fragmentació irregular en la contractació de serveis per part d'una empresa per al desplaçament i allotjament de membres de les comunitats catalanes a l'exterior l'any 2012. També es refereix a l'adjudicació d'un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial i a una subvenció directa a la fundació CatDem d'uns 7.000 euros.

Intimidació al Govern

Segons Homs, la causa judicial no va en contra d'ell sinó que el missatge és cap al Govern actual. "Es fa per intimidar el Govern perquè no faci res en acció exterior", ha argumentat. Homs ha afegit que no té cap sentit que 10 anys després es vulguin treure conclusions penals de coses que "no han estat mai cap irregularitat administrativa". "Són coses que es van fer bé fa molts anys, el fil conductor és que tenen a veure amb l'acció exterior i existeix una voluntat de dirigir-se contra el Govern actual", ha assegurat l'exconseller. També ha afegit que el missatge és clar "no feu res en l'acció exterior", en aquest sentit, denuncia que "tots aquests procediments busquen la paràlisi", en aquest cas concret, "la paràlisi de l'acció exterior. Hi ha un element de valoració política", ha afirmat. Homs es mostra molt tranquil davant d'aquesta acusació, ha explicat que "el que se'ns diu, finalment, que tot el que nosaltres vam fer en acció exterior, no es podia fer". D'altra banda, es mostra convençut que "aquestes causes que tenen un clar origen polític i  funcionen diferent de l'administració de la Justícia", en aquesta línia, afegeix que per alguns, "l'acció exterior de Catalunya, perjudica la unitat d'Espanya". Sobre la causa oberta del Tribunal de Comptes per la promoció del procés independentista a l'exterior, Homs ha detallat que va haver-hi una liquidació provisional i ara començarà l'ordre judicial. 

La investigació 

La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, que investiga si hi ha fets delictius en la despesa de la promoció de Catalunya a l’exterior del 2011 al 2017 arran d'una querella de la Fiscalia de l'any passat, va arxivar l’acusació contra Homs perquè no hi veia cap irregularitat. La Fiscalia va presentar recurs i l’Audiència li ha donat ara la raó, en assegurar que calia fer una mínima instrucció. La magistrada considera que aquestes despeses no tenen res a veure amb la promoció exterior i ha demanat a la Fiscalia i les defenses si obre una peça separada per investigar aquests fets o els ajunta a la causa principal d’Exteriors, on s’investiga si els autors d'onze adjudicacions, que sumen uns 900.138 euros, han comès malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental. A l’exconseller Homs se l'investiga per dos fets, el primer és l'aprovació de la contractació d’un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. I la Fiscalia li retreu que ho va adjudicar sense fer un concurs públic. El segon fet que s’ha d’investigar és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d’advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial.