Aquesta és l'estratagema dels barons del PP de cara a les eleccions generals 2023: dilatar els acords amb Vox. El president de la formació, Alberto Núñez Feijóo, ha donat llibertat als líders autonòmics sense majoria absoluta (País Valencià, Aragó, Múrcia, Extremadura o Balears) per negociar els acords en les respectives sessions d'investidura, però ells estan disposats a presentar-s'hi sense haver tancat cap pacte amb la ultradreta, segons han assenyalat fonts a Europa Press. El motiu? Que Vox es retracti i, ja de pas, anul·lar l'argument que espremerà el PSOE: "Que ve el llop!".

L'estratègia obligarà el partit d'extrema dreta a retractar-se en la primera votació d'investidura, que podria celebrar-se abans del 23 de juliol en casos com els de Múrcia o Extremadura. "Que Vox voti que no i faig la campanya de les generals des de la meva regió", confessa en privat un dels barons del PP. Un altre dels presidents afegeix: "Si em maten a mi abans de les generals, Vox es fot un tret". Així doncs, els populars reconeixen que no hi ha "pressa" per a les negociacions i aposten per dilatar els acords amb la ultradreta. "Això anirà a foc lent", reconeix un altre dirigent autonòmic.

Marcar distància amb Vox i la "via Revilla"

És a dir, que els barons del PP estan disposats a presentar-se a la investidura sense Vox, tot i que sigui fallida. Alhora, fixen línies vermelles. "No deixaré entrar Vox en el govern de la meva regió", remarca un dels guanyadors autonòmics. Això és més fàcil a comunitats com Balears, on els populars sumen més que tota l'esquerra i els seria suficient amb l'abstenció del partit d'extrema dreta. Al País Valencià o l'Aragó és necessari un "sí" per a ser investit, de manera que no hi hagi més vots en contra que a favor. En qualsevol cas, la idea és marcar distància amb la ultradreta en plena campanya per a les eleccions generals 2023 perquè el PSOE i Pedro Sánchez volen fer servir els acords amb Vox per atacar el PP.

Els barons defensaran la idea de Feijóo que governi la llista més votada, passant la pilota al partit d'extrema dreta perquè es retractin i votin que no com l'esquerra. Tanmateix, fonts populars confien que s'obri pas l'anomenada "via Revilla" —en referència a la decisió de permetre un govern en solitari del PP a Cantàbria per evitar el pacte amb Vox. A les Balears, els ecosobiranistes de Més per Mallorca ja estudien si facilitar la investidura de Marga Prohens per frenar l'entrada de la ultradreta a l'executiu. "Estarem a l'altura de les circumstàncies i no permetrem que el neofalangisme entri a les institucions", ha explicat el líder del partit mallorquí d'esquerres, Lluís Apesteguia.