El PP tornarà a governar en la Comunitat Valenciana. Carlos Mazón, candidat dels populars a la Generalitat Valenciana, no només ha guanyat les eleccions sinó que ho ha fet amb un ascens que suposa més que duplicar els escons aconseguits per Isabel Bonig el 2019 i, d'aquesta manera, situar el bloc de la dreta per sobre de la suma de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. La continuïtat del Govern del Botànic de Ximo Puig o el tomb electoral a favor del PP era una de les principals incògnites a resoldre en aquestes eleccions autonòmiques 2023 que, finalment, s'ha aclarit amb la tornada dels populars a la Generalitat Valenciana.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipales i Autonòmiques

Els 40 diputats autonòmics aconseguits pel PP, 20 més que el 2019, sumats als 13 que ha aconseguit Vox –3 més que en 2019– avorten la possibilitat d'un tercer Govern del Botànic amb Ximo Puig al capdavant, ja que el bloc de la dreta supera amb certa folgança el llindar de 50 diputats en el qual s'estableix la majoria absoluta en el Parlament valencià.

A més del fort ascens del PP i la millora de la formació d'ultradreta, l'altra gran clau que explica el gir polític en la Comunitat Valenciana és la desaparició d'Unides Podem de Les Corts, que no ha aconseguit finalment assolir el llistó mínim del 5% de sufragis i ha passat de tenir 8 representants en el parlament autonòmic valencià a perdre la seva representació.

El PSPV de Ximo Puig, per la seva part, també millora en escons –5 més que el 2019 fins als 32– i en percentatge de vots, però no prou com per compensar la meteòrica recuperació del PP. El seu soci principal en el Govern del Botànic, Compromís, sí que ha patit un important correctiu amb la pèrdua de 3 diputats. La candidatura encapçalada pel diputat nacional Joan Baldoví ha aconseguit 14 escons davant els 17 de Mónica Oltra el 2019, encara que d'haver-se mantingut aquest resultat tampoc hauria estat suficient per a un tercer Govern del Botànic per la desaparició d'Unides Podem de Les Corts.

 

A més, com apuntaven tots els sondejos, la Comunitat Valenciana no ha estat una excepció en l'estrepitosa caiguda de Ciutadans en aquestes eleccions autonòmiques i municipals. Mamen Peris, candidata de la formació taronja, no ha aconseguit desmarcar-se d'aquesta tendència i s'ha quedat molt per sota del mínim per mantenir la seva representació a Les Corts. Els 18 escons que va aconseguir Toni Cantó el 2019 haurien anat a parar majoritàriament el PP i Ciutadans desapareix de l'hemicicle autonòmic valencià.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha intervingut quan encara no s'havia assolit el 80% del vot escrutat per reconèixer el triomf del PP i felicitar el seu candidat, Carlos Mazón, i destacar que els socialistes queden amb les "mans netes" i l'ànim de "continuar treballant".

Mazón promet un govern "per a tots"

El candidat del PPCV, Carlos Mazón, ha anunciat la seua intenció de presentar la seua candidatura a la presidència de la Generalitat amb l'objectiu de donar-li a la Comunitat Valenciana "el govern que es mereix, estable i per a tots els ciutadans sense excepció". Així, ha assegurat que en els pròxims dies i en l'ordre que ha eixit de les urnes, iniciarà una ronda de contactes amb els partits per a garantir aqueix govern "estable, eficaç i que pose en marxa aqueix programa del canvi que els ciutadans de la Comunitat Valenciana aclaparantment han triat".