Com fa dos anys, un nou cop policial colla l'independentisme i actua preventivament a les mobilitzacions massives que hi pugui haver per commemorar l'1-O i en resposta a la sentència del judici al procés

Amb un espectacular dispositiu, que recorda els que es feien als anys vuitanta al País Basc en les operacions antiterroristes d'ETA, avui la Guàrdia Civil ha posat tots els seus mitjans a disposició de l'Audiència Nacional. El jutge d'instrucció número 6, Manuel María García-Castellón García-Lomas, ha fet detenir nou persones i ha ordenat deu escorcolls a Sabadell, Mollet del Vallès, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló i Sant Fost de Campsentelles.

A mitja tarda, després d'interrogar dos dels detinguts a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia de Barcelona, la policia ha deixat en llibertat i amb càrrecs per un delicte de terrorisme dos dels arrestats. La resta van directes a Madrid.

Els escorcolls han durat més de 15 hores. L'últim s'ha acabat a quarts de nou de la nit, quan la Guàrdia Civil s'ha emportat del carrer Antoni Cusidó, de Sabadell, l'últim detingut. De casa seva s'han emportat una caixa i un arc i unes fletxes. Hi havien entrat poc abans de les quatre de la tarda per fer un escorcoll amb els Tedax i la unitat canina.

Els detinguts estan acusats de terrorisme, tinença d'explosius i rebel·lió. La fiscalia avala l'acusació i concreta que els detinguts preveien fer explosius per a les mobilitzacions entre l'1-O i l'anunci de la sentència. I qualifica els arrestats de grup terrorista català per a la secessió. El ministeri públic va a màxims en una acció que els advocats dels detinguts qualifiquen de nou moviment polític. Xavier Pellicer, portaveu dels advocats, amb qui ha parlat ElNacional.cat, no reconeix els delictes de terrorisme, tinença d'explosius ni rebel·lió pels quals acusen els detinguts. "És el mateix modus operandi del cas de la Tamara, l'Adrià o el cas Pandora", diu Pellicer a aquest diari. De fet, dirigeix el cas el mateix jutge.

La Guàrdia Civil ha fet el seguiment dels detinguts i en alguns casos hi ha hagut escoltes telefòniques. En el cas de la Tamara, un missatge de Whatsapp va precipitar la seva detenció. Aquest matí a Sabadell també es parlava d'alguna conversa telefònica que hauria estat el detonant. Una altra cosa són els materials que s'han requisat. En el local de Festes Majors de Sabadell hi havia material pirotècnic. La Guàrdia Civil també parla "d'altres substàncies" que diu que ara hauran d'analitzar a la unitat de policia científica i Tedax per comprovar si realment es podien fer explosius amb el que s'ha trobat.

Als set detinguts que van cap a Madrid se'ls està aplicant la llei antiterrorista. Això vol dir que els trasllats es fan a Madrid sense fer interrogatori a Barcelona, tot i que als arrestats se'ls ha fet un reconeixement mèdic a la caserna de Sant Andreu de la Barca. També vol dir que estan incomunicats. I que les detencions es poden allargar fins 5 dies abans no passin a mans del jutge de l'Audiència Nacional que és qui els ha de prendre declaració. A Madrid, la Guàrdia Civil també els interrogarà abans de la declaració en seu judicial.

Els detinguts

Hi ha quatre detinguts a Sabadell, un a Mollet, un a Cerdanyola, un a Santa Perpètua, un a Sant Pere de Torelló i un a Sant Fost. Tres d'ells són del grup dels 9 de Lledoners acusats d'intentar impedir la sortida dels presos polítics de Lledoners quan anaven al judici a Madrid. Els imputen els delictes de robatori amb força, lesions, greu risc per a la circulació, atemptat a l’autoritat i desordres públics. Però l'operació d'avui va més enllà. No té res a veure amb aquests fets. De fet, avui es fa un pas endavant, com va passar amb l'altra operació contra els CDR pels fets del 3 d'octubre que va acabar amb Tamara Carrasco i Adrià Carrasco acusats per desordres públics després de les acusacions de terrorisme del mateix jutge de l'Audiència Nacional que dirigeix les detencions d'avui. 

Els detinguts tenen entre 35 i 45 anys, alguns d'ells estan vinculats a entitats ecologistes, ERC o la CUP. Entre ells hi ha un matrimoni amb fills de Sabadell.

Fins entrada la tarda hi ha hagut expectació al carrer, davant on es feien els escorcolls. L'últim al carrer Antoni Cusidó, on a tres quarts de quatre de la tarda han portat un dels detinguts per escorcollar el seu pis. Fins a 15 vehicles policials formaven la comitiva judicial que ha arribat amb agents dels artificiers i la unitat canina.

Després, el carrer l'ha pres la ciutadania amb mobilitzacions arreu del territori, encapçalades per les poblacions on s'han fet les detencions.