Els crítics d'Esquerra Republicana també s'han posicionat respecte a les declaracions de la secretària general del partit, Marta Rovira, sobre l'1-O. Diferents partits han carregat contra Rovira, que va assegurar que al referèndum del 2017 no es va aconseguir l'objectiu, i ara també ha rebut crítiques des de dins del partit. El Col·lectiu Primer d'Octubre, que agrupa militants republicans crítics amb la formació, ha titllat les seves paraules d'"ofensa". "Les declaracions fetes per la secretaria general del nostre partit en les que treu tota la legitimitat al mandat de l'1 d'Octubre són una ofensa pels més de dos milions de ciutadans que vam dipositar el nostre vot en una urna, malgrat els cops de porra de la policia espanyola", han apuntat en un comunicat.

Així mateix, han assegurat que no poden acceptar "que afirmi ara que l'1 d'octubre va ser un acte de desobediència civil". "L'única desobediència que hi va haver a partir de l'1 d'octubre va ser la dels nostres dirigents polítics que van decidir desobeir la llei del referèndum aprovada per ells mateixos, desobeint alhora el mandat del poble expressat en les urnes", han sentenciat. 

Fer un pas al costat

En el comunicat, els crítics d'ERC han demanat a Rovira, així com "a tota la resta de dirigents que hi eren l'octubre de 2017" que facin "un pas al costat". Segons el Col·lectiu Primer d'Octubre, "és evident que qui no va aconseguir implementar el resultat del referèndum no està capacitat ni legitimat per tornar-ho a intentar". De fet, han insistit que consideren que aquesta "és l'única via per encarar un nou embat amb èxit". "Aquest és el nostre diagnòstic rigorós i valent", han afegit. 

Des del col·lectiu de militants d'ERC també han exigit "abordar ja una taula de diàleg de l'independentisme, que abasti tant partits com societat civil". "Un projecte és capaç de sumar quan es mostra guanyador, no derrotista o plagat de renúncies", han afirmat, a la vegada que han reclamat "redefinir l'estratègia". Tot i això, han reiterat que aquesta nova via "en cap cas, pot partir de renunciar la legitimitat del referèndum de l'1 d'octubre".

Borràs carrega contra Rovira

La presidenta de Junts, Laura Borràs, també ha carregat aquest diumenge contra la secretària general d'ERC per la valoració sobre el referèndum d'independència. "L'1-O no és patrimoni de ningú, que ningú es pensi que el pot desacreditar o fer malbé", ha assegurat la líder del partit en el congrés nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), celebrat a Calella (Maresme). "Encara que alguns diguin que va ser simbòlic i sense legitimitat interna o externa, nosaltres sabem que va ser de debò", ha afirmat durant la seva intervenció.