ERC opta per no comentar el nou llibre del president Carles Puigdemont que avui ha presentat en una roda de premsa telemàtica. "Des d'ERC no volem contribuir a generar més retrets entre independentistes. Això no ens fa forts ni guanyar. La gent està cansada d'aquesta situació", ha dit la secretària adjunta de la formació, Marta Vilalta, en ser preguntada per l'avançament del llibre on Puigdemont dubta de la lleialtat d'Oriol Junqueras.

"Posarem tots els nostres esforços per construir consensos i per enfortir-nos al màxim. Tenim ganes de fer això, de fer política. Volem trobar aquest camí per exercir les nostres eines polítiques. Volem construir un projecte guanyador", ha insistit la portaveu republicana. 

Pel que fa la represa de la relació entre tots dos dirigents gràcies al tercer grau, Vilalta ho ha celebrat comentant que "és bo tenir converses pausades i tranquil·les i és imprescindible superar els retrets que la repressió ens vol provocar". En la mateixa línia que Junqueras en l'entrevista d'ahir, en què va rebutjar obertament un tripartit amb el PSC, Vilalta ha afirmat que "els nous governs han de passar pels acords entre els independentistes, el projecte que compartim és el de la República catalana".

"Catalunya no té rei"

Sobre la visita que ha fet aquest matí el rei espanyol Felip VI, Vilalta ha reivindicat que "Catalunya no té rei" i l'ha acusat d'haver abdicat "de ser el rei dels catalans el 3 d'octubre amb el seu discurs". "Volem un model d'Estat on tots siguem iguals, és el que sempre hem defensat", ha emfatitzat. 

Sobre la detenció d'un jove i les càrregues dels Mossos contra els manifestants que protestaven per la presència del Rei, Vilalta ha lamentat que eren notícies d'última hora que no havien pogut contrastar. En tot cas, ha afirmat que volen "dispositius dels Mossos ben dissenyats i que les actuacions siguin proporcionals". "Si hi ha alguna actuació que no s'ajusta això demanarem explicacions", ha assegurat. "Estem cansats de massa vegades veure els Mossos carregant contra els independentistes que es manifesten", ha afegit.

Aquesta no és la primera discrepància entre els dos socis de Govern respecte els Mossos. La presumpta agressió racista de sis agents o l'ús de la força contra ciutadans en protestes, ja siguin en un context independentista o social -com desnonaments- són elements que han tensat en diverses ocasions la relació entre JxCat i els republicans.

La sortida dels presos

Després del primer cap de setmana que els presos han passat sota el règim del tercer grau, Vilalta ha recordat que "això no és la llibertat, o s'és lliure o no se n'és" i que "avui tornaran a dormir a la presó". "Si pensaven que ens feien recular o que escapçaven el moviment, van errar del tot. L'energia i el compromís dels presos polítics no només està intacte, sinó reforçat", ha explicat.

Per altra banda, la dirigent republicana ha lloat la figura de Junqueras, de qui des de la formació han vist "ple d'humanitat, ple de fermesa i ple de determinació" durant l'entrevista a la televisió pública catalana. "Vam veure un Junqueras proper i amb vocació de servei. El primer que va fer en sortir de la presó pel tercer grau va ser trucar al president Torra, anar a terres lleidatanes a reunir-se amb els alcaldes republicans de la zona i a la Conca d'Òdena", ha valorat.