Milers de persones s'han concentrat aquest dilluns al matí a l'Espluga de Francolí (Tarragona) per començar una manifestació a peu fins al Monestir de Poblet, on es preveuen concentrar coincidint amb la visita dels Reis al migdia.

Els manifestants s'han començat a concentrar tocades les 10 a l'aparcament del Casal de l'Espluga de Francolí i, encapçalats amb una pancarta amb el lema "Catalunya no té rei", han recorregut a peu els dos quilòmetres que separen l'Espluga de Poblet. 

Els participants a la marxa, equipats amb estelades i banderes republicanes, han cantat Els Segadors i han cridat proclames contra la corona. Alguns han intentat superar el cordó policial per estar més a prop dels Reis però els Mossos d'Esquadra els hi han barrat el pas.

Tensió amb els Mossos

Hi ha hagut alguns moments de tensió entre els manifestants independentistes i els Mossos, ja que aquests darrers deixaven passar gent amb banderes espanyoles però impedien el pas dels independentistes. Alguns manifestants han plantat cara als agents de policia i s'han produït càrregues.

 

La tensió ha acabat amb un detingut després d'una càrrega dels Mossos als manifestants. Els agents de la Brimo han hagut d'endarrerir el cordó policial que havien establert un quilòmetre abans del recinte perquè alguns dels manifestants han travessat els camps de vinyes per poder-se acostar fins el monestir. Ha estat aleshores quan els Mossos han reduït un jove que pretenia arribar a l'entrada. 

El detingut és veí de Montblanc, de 30 anys. Se li imputen desordres públics i robatori amb violència per sostreure una tauleta a un agent. Concretament, ha estat detingut a la TV-7002. 

Pancartes gegants

A més de la marxa, Òmnium també ha dut a terme una altra acció de protesta que ha consistit en desplegar pancartes gegants arreu del territori amb el lema "Fem-la caure!"

Omnium Cultural Garraf Rei Twitter @OmniumAltCamp

Imatge aèria de la pancarta d'Òmnium desplegada a Vilanova i la Geltrú / Twitter @OmniumAltCamp

Les pancartes s'han pogut veure a Vilanova i la Geltrú, a Terrassa, a Tarragona, a Mataró, a Valls i a Solsona, entre d'altres llocs. 

La concentració

Òmnium Cultural ha cridat els catalans que no són en zona de rebrot a concentrar-se davant del Monestir de Poblet contra la visita dels monarques. "Una monarquia corrupta i antidemocràtica que no és benvinguda al nostre país. Els direm alt i fort que volem ser una República Catalana", va indicar l'entitat a través de Twitter. 

Des d'Òmnium no pretenen una concentració massiva per la situació de pandèmia, sinó més aviat simbòlica, de forma que se segueixin les recomanacions del Govern.