Oriol Junqueras ha descartat de totes totes que ERC pugui governar en coalició amb el PSC i alhora ha assegurat que manté una relació cordial amb el president Carles Puigdemont. En la seva primera entrevista fora de la presó el primer cap de setmana que ha gaudit del tercer grau, el líder republicà ha insistit que l'independentisme ha de treballar "per posar més vots. hem de ser més cada vegada".

Després de 990 dies a la presó Junqueras ha mantingut una conversa distesa amb el director de TV3, Vicent Sanchis, en la qual ha explicat anècdotes de la vida a la presó. Ha estat al final de l'entrevista quan ha rebutjat que pugui arribar a governar amb els socialistes. "Els dirigents del PSC -ha dit- tindran feina per aguantar-me la mirada perquè han aplaudit la presó, l'exili".

"Havíem de complir els compromisos"

El líder republicà ha defensat la feina feta pel govern del qual va ser vicepresident i ha insistit una i altra vegada que "el que vam fer va ser complir amb el mandat democràtic, amb el mandat del Parlament". "Havíem de complir amb els nostres compromisos" i ha deixat ben clar que continuarà treballant per aconseguir que Catalunya sigui una república. "Hem d'acumular forces", ha destacat ii ha defensat, un cop més, la celebració d'un referèndum "per poder comptar-nos".

entrevista Oriol Junqueras Vicent Sanchistv3 Oriol Junqueras durant l'entrevista amb el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis. Foto: TV3

Davant la repressió de l'Estat, segons Junqueras, només hi pot haver vots i democràcia. I ha saltat quan Sanchis li ha preguntat si l'estratègia d'eixamplar la base no opodia sonar a excusa. "Si algú s'atreveix a dir-me a mi que això és una excusa després de "chuparme" tres anys a la presó, els ha de tenir molt ben posats, eh? Molt ben posats. Perquè... que comenci ell a passar cap allà i que després m'ho expliqui. Nosaltres guanyem amb democràcia, en vots".

Relació amb Puigdemont

Preguntat per les seves relacions amb el president Carles Puigdemont, Junqueras ha assegurat que ha mantingut un contacte fluid amb ell i que parla amb ell dos cops a la setmana. En aquest sentit  ha reiterat que treballarà per què tothom que sigui a l’exili torni el més aviat possible. "Seré el primer d'anar a rebre Puigdemont a l’aeroport", ha assegurat.  Així, ha negat que hi hagi mala relació entre els presos polítics i ha evitat entrar a detallar com van anar els fets l'octubre del 2017. Ha negat, però que estigues il·localitzable.

 

Taula de diàleg

Quan a la taula de diàleg amb el govern espanyol, el líder d’ERC ha defensat que el cal és parlar. "Tothom havia defensat que calia parlar, que calia negociar, tothom. I això ho ha aconseguit ERC, una altra cosa serà el resultat. ERC treballarà perquè sigui el millor possible”, ha assegurat. “La responsabilitat nostra era posar una taula, vetllar perquè funcioni el millor possible. I si la taula no serveix, posarem una cadira! El que sigui."

Davant la pregunta de si l’ha decebut la gent de Podemos, ha estat molt contundent quan ha afirmat que “tampoc n’esperava gaire”. Per acabar no ha mostrat cap dubte en que tornarà a la presó perquè li revocaran el tercer grau.